Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A II. világháború befejezésére emlékeztek

Magyarország fasizmus alóli felszabadulásának, a hazai világháborús hadműveletek befejezésének 65. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerdán Budapesten.
Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta: ma egy "kifejezetten szélsőjobboldali párt" meg tud erősödni, a parlamentbe tud jutni demokratikus körülmények között. Ha még csírájában is, de már most tapasztalhatjuk azokat a fasisztoid nézeteket, amelyek ellen küzdöttetek a ma még élő, egykori ellenállók, ezért ismét nagy szükség van az antifasiszta ellenállásra.

Hozzátette: azok az ellenállók, akik részt vettek a II. világháborúban, a fasizmus legyőzéséért, egy független, demokratikus és szabad országért kockáztatták életüket. Megjegyezte, a háború befejezése után a nagyhatalmak szerepe meghatározta Magyarország létét, de az ellenállók erre már nem voltak hatással.

Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy nem engedhetünk teret a kirekesztésnek, nem engedhetjük, hogy utódainak úgy emlékezzenek a mai korra, mint mi tesszük a hét évtizeddel ezelőtti évekre, amikor is egy ordas eszme szellemiségében válogatás nélkül mészároltak zsidókat, kisebbségeket, nőket és gyermekeket.

Máig ható szégyennek nevezte, hogy voltak magyarok, akik kiszolgálták, magukénak vallották az emberiség elleni eszmét, és mint fogalmazott, ismét szükség van az antifasiszta szellemiségre és szervezetre, mert vannak körülmények és jelek, amelyek kísértetiesen emlékeztetnek erre a korszakra.

A XIV. kerületi Stefánia Palotában tartott megemlékezésen első alkalommal adták át a MEASZ által alapított antifasiszta érdemérmeket azoknak, akik az adományozó szerint Magyarország szabadságáért, függetlenségéért küzdöttek, és a rendszerváltás után aktívabban vettek részt a demokrácia erősítésében. MEASZ-érdemérmet nem csak az egykori ellenállók, hanem fiatalabbak, támogatók is kaptak.

A 180 kitüntetett között van Szekeres Imre honvédelmi miniszter, és Vadai Ágnes államtitkár is.

A második világháború magyarországi befejezésére történő emlékezés a gellérthegyi Szabadságszobornál koszorúzással, és a Szabadság téri Szovjet Hősi Emlékműnél virágelhelyezéssel folytatódik.

Magyarországon 1945. április 4-én ért véget a háború. A rendszerváltás előtt április 4-e állami ünnep volt, a "felszabadulás" napjának hívták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíróságon támadják meg a titoktörvényt

Az Alkotmánybíróságon támadja meg az április elsején életbe lépő titoktörvényt három civil szervezet, a beadványt a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet közösen jegyzi majd. Tovább olvasom