Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

A jegybanki függetlenségért íratna ki népszavazást a DK

Népszavazást kezdeményez a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), a párt a december végén elfogadott jegybanktörvény visszavonásához, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának megakadályozásához is választói támogatást remél.
Bauer Tamás, a DK alelnöke csütörtökön - miután kezdeményezésüket benyújtotta az Országos Választási Bizottságnak (OVB) - újságíróknak elmondta: a referendummal azt is megtiltanák, hogy az Országgyűlés korlátozza a betétesek hozzáférését a bankoknál és más pénzintézeteknél elhelyezett betétekhez, valamint hogy a parlament ilyen intézkedésre adjon felhatalmazást a kormánynak vagy más állami szervnek.

A három kérdés egyike az MNB függetlenségének fennmaradását célozza, arra kötelezve a parlamentet, ne alkosson olyan törvényt, amely - élve az alaptörvény átmeneti rendelkezései között biztosított lehetőséggel - a nemzeti bankot új szervezetbe olvasztaná be úgy, hogy annak vezetőjét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezné ki.

A második kérdés arra irányul, hogy a Ház visszamenőlegesen helyezze hatályon kívül a december végén elfogadott jegybanktörvényt, s helyette a korábbi jogszabály maradjon hatályban. A harmadik pedig a bankbetétekhez való hozzáférés állami korlátozását zárná ki.

Bauer Tamás indoklásul azt mondta: bár néhány hónapja elképzelhetetlennek tartotta és ellenezte volna, hogy e kérdésekben referendumot írjanak ki, a jelenlegi helyzetben a megtakarítások és a forint vásárlóerejének védelme érdekében nem maradt más eszköz a kormánnyal szemben. Véleménye szerint amíg a jegybanki függetlenség korábban nem számított a választókat foglalkoztató kérdések közé, a forint árfolyamesése ezen változtatott.

A politikus az MTI kérdésére kifejtette: abban bízik, hogy ha az OVB teret enged kezdeményezésüknek, a népszavazás még tavasszal megtartható. A szükséges aláírások összegyűjtésére szerinte ugyanis egy hónap is elegendő, ha a demokratikus ellenzéki pártok és mozgalmak összefognak. Hozzátette, a kérdések megfogalmazását egyértelműnek tartja, azok szerinte nem ütköznek az új alaptörvénybe.

Olvasóink írták

  • 3. deszkás 2012. január 05. 19:06
    „2-eske ! neked irtam,másik cikknél.”
  • 2. szentmiki 2012. január 05. 18:23
    „d k: de kár volt megalapítani , ilyen múlttal csak simán lapítani kellene”
  • 1. tótkomlósi 2012. január 05. 16:44
    „Az új tákolmány szerint nem biztos, hogy ilyenért ki lehet íratni népszavazást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Selmeczi: számítunk az IMF-tárgyalások sikerére

"Egy védőhálóban szeretnénk megegyezni a IMF-fel, és akkor nem lesz szükség a B forgatókönyvre" - mondta Selmeczi Gabriella. Tovább olvasom