Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

A jó önéletrajz fél siker

A jó önéletrajz már fél siker. Nagyon sok múlik az elbírálásnál azon, hogy milyen a jelölt írásbeli bemutatkozása.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Arról már olvastam, hogy milyen betűtípussal kell írni az önéletrajzot, hogy hasznos a jó portré, azt is tudom, hogy nem érdemes valótlant állítani, többnek mutatkozni, de még mindig nem tudom pontosan, hogyan kell felépíteni az önéletrajzot - írja levelében Kovacsits Rita.

Pedig a jó önéletrajz már fél siker. Nagyon sok múlik az elbírálásnál azon, hogy milyen a jelölt írásbeli bemutatkozása. Az a legjobb, ha mindössze egy oldalnyi terjedelemben (A4-es), lényegretörően foglaljuk össze a tudnivalókat. Az önéletrajz legyen informatív, de csak a megpályázott munkakör szempontjából fontos adatokat tartalmazza. Fontos, hogy áttekinthető, jól tagolt legyen, az önéletrajzot nem elolvasásra, hanem átolvasásra szánják.

Mitől lesz jól szerkesztett a bemutatkozás? Az önéletrajz általában öt részre tagozódik. Az első a személyes, amelyben a pályázó neve, születési helye és ideje, levél- és e-mailcíme, telefonszáma szerepel. Elcsúszhat a jelölt olyan apróságon is egy szoros versenyben, hogy milyen az e-mailcíme. Nem tanácsos tehát állásügyben poénos, például "kiscica" vagy "napoleon" néven levelezni. A második rész a végzettségről szóljon: mikortól meddig, hol tanult és mit.

Az általános iskolát felesleges feltüntetni, a többinek viszont pontosan kell szerepelnie. A harmadik elkülönülő fejezet legyen a tapasztalaté: mikortól meddig, melyik cégnél, milyen beosztásban és feladatkörben dolgozott a pályázó. A következő, negyedik részben a nyelvtudásunkról (nyelv és szint) adhatunk számot, az ötödik, utolsó részben pedig egyéb, a munka szempontjából hasznos információkat közölhetünk.

Ilyen a számítógépismeret vagy a jogosítvány. Mindig legyen dátum és aláírás is a bemutatkozásunk végén. Soha ne nyújtsunk be novemberben áprilisi önéletrajzot! A dátum átjavítására ne sajnáljuk az időt akkor sem, ha a köztes hónapokban nem változott semmi. És végül még egy praktikus tanács: az adatokat, információkat röviden és áttekinthetően szerkesszék az oldalon, de úgy, hogy a bírálóknak még hely is jusson a jegyzeteléshez. Ha mindehhez még a portréjukat is csatolják a jobb felső sarokban, Önökkel biztosan elégedettek lesznek - s ez már fél siker!
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom