Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A Jobbik az MSZP és a Fidesz székháza előtt tüntetett a megszorítások miatt

A Széll Kálmán Terv 2.0 és az elmúlt időszakok kormányzati megszorító politikája ellen tartott tiltakozó megmozdulást a Jobbik az MSZP budapesti székháza előtt sok száz ember részvételével szombat délután.
{liveinfo}2vsra8{/liveinfo}
Morvai Krisztina szerint a jelenlegi magyarországi politikai és gazdasági rendszer megbukott, és e bukott rendszer képviselőit, szószólóit, haszonélvezőit a politikai és gazdasági hatalomból mielőbb el kell kergetni, és helyüket tisztességes emberekkel kell betölteni. Az európai parlamenti képviselő erről szombaton az MSZP-székháznál tartott jobbikos pártrendezvényen beszélt.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a bűnözést és annak következményeit nem természeti csapások okozták, hanem rossz emberi döntések, ezért van szükség rendszerváltásra.

Morvai Krisztinát a Jókai utcában, az MSZP székházától néhány lépésre felállított színpadon "Isten hozott" felkiáltásokkal fogadták, az uniós képviselő az egybegyűlteket ellenállóknak, harcosoknak és barátainak szólítva azt mondta, mostani demonstrációjukkal nem egy párt, hanem egy rendszer ellen tüntetnek.

Azt hangoztatta, ha egy rendszernek "nincsen vívmánya", akkor azt nem elég toldozni-foltozni, kozmetikázni, hanem azt gyökerestül fel kell számolni, és olyan rendszert kell a helyébe állítani, amely képes arra, hogy a tisztességes munkából élő, vagy az arra vágyó emberek számára vívmányokat érjen el, így például jobb életszínvonalat, közbiztonságot.
{liveinfo}3jr7xp{/liveinfo}

A jobbikos és árpádsávos zászlók erdeje alatt álló tömeghez fordulva arra kérte őket, ha MSZP-s politikust látnak az utcán, menjenek oda hozzájuk, és mondják azt, "semmirekellő embernek tartom önt mindaddig, amíg a pártja nevében ki nem áll a nyilvánosság elé, és bocsánatot nem kér a 2006. őszi durvaságaikért és jogsértéseikért".

Az uniós képviselő azt is kérte a jelenlévőktől, menjenek oda a fideszes politikusokhoz is, és nekik azt mondják, "semmirekellő embernek tartom önt mindaddig, amíg a kétharmados hatalmukkal élve nem érik el azt, hogy megbüntessék a 2006-os szemkilövetőket, és vissza nem szerzik a nemzet ellopott vagyonát".

Morvai Krisztina beszédében gratulált azoknak a politikustársainak, akik levették a Képviselői Irodaházról az Európai Unió zászlóját, szerinte ilyen és ehhez hasonló akciókra van szükség. Az EU-t bírálva felvetette azt is, milyen unió az, és milyen példával jár elől, amelyikben Göncz Kinga, az emberi jogokkal foglalkozó bizottságnak az alelnöke, aki a "szemkilövető kormány" minisztere volt. Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő az MSZP épületére mutatva azt mondta, az a gyarmattartók egyik székháza. Szerinte a szocialista és a mostani kormányzat is ugyanazokkal alkudozott, illetve alkudozik, akikkel "Kádárék"; mint fogalmazott, ugyanaz az IMF jön ide rendet rakni, és megmondani, mennyi legyen az emberek villanyszámlája. "Még a módszerek és a gengszterek sem változtak meg teljesen" - fűzte hozzá.

A Jobbik demonstrációja Budapesten

A Széll Kálmán terv 2.0-át bírálva pedig azt mondta, az túltesz a Bokros-csomagon, "és mindenen, ami eddig volt". Hozzátette, a Széll Kálmán Terv 240 ezer forint elvonást jelent egy négyfős családnak egy évben.

Z. Kárpát Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek kezében van a hatalom, ők dönthetik el, hol vásárolnak, mire költik a pénzüket. "Ha megszüntetitek a számláitokat azoknál a labanc bankoknál, akik a (...) devizahiteleket ránk szabadították, akkor azok két héten belül eltakarodnak Magyarországról, (...) ha bojkottáljátok azokat a multikat, és nem mentek oda vásárolni, akik csak kihasználják a magyar dolgozót (...), és Magyarországról kiszivattyúzzák a pénzt, akkor két hét alatt be fognak dőlni ezek a multik is".

A megmozdulás résztvevői a beszédek után rendőri felvezetés mellett vonultak a Fidesz Lendvai utcai székházához. A menet elején két kifeszített molinót vittek. Az elsőre Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor fotója közé az volt írva "22 év csapdája: unjuk már a(z) arcotokat!" A másodikra, amely mögött a Jobbik vezető politikusai, országgyűlési képviselői sorakoztak fel, azt írták az MSZP-re utalva, az övék a múlt, a Fideszé a jelen és a Jobbiké a jövő.

Az élen haladó Balczó Zoltán, Vona Gábor, Morvai Krisztina, Szegedi Csanád és más országgyűlési képviselők mögött Gaudi-Nagy Tamás képviselő megafonból a Ria, ria, Hungária! és Elszámoltatás! szavakat skandálva biztatta a mögötte vonuló néhány ezres tömeget, amely az Andrássy út jobb oldalán, az úttesten haladva az Oktogon és a Vörösmarty utca közötti részt töltötte meg.

A menet közepén egy kisteherautóról nemzeti érzelmű dalok szóltak, és Pörzse Sándor, valamint Novák Előd országgyűlési képviselők beszéltek a szimpatizánsokhoz.

A vonuló tömeg zászlói alapján a megmozdulás résztvevői az ország különböző pontjairól, így Borsod, Szabolcs, Heves, Pest és Nógrád megye több településéről érkeztek. A vonulás közben az Andrássy úton csak az Oktogon irányában engedték a rendőrök a közlekedést. A Fidesz székházánál Vona Gábor mond majd beszédet.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. NP1 2012. május 14. 05:38
  „macs

  Amit leírtál az így van, de igazán a kutatás akkor lenne hasznos, ha az LMP adatait is melléraknánk. Véleményem szerint (a tendenciákat tekintve) nagyon hasonló adatsort kapnánk.
  Ezek új pártok, a 60 év felettiek között naná, hogy nincs bázisuk, a fiatalok körében mért 12% pedig nagyjából megegyezik a "bruttó" teljesítményükkel.....”
 • 35. Logaritmus 2012. május 13. 18:04
  „33: a diploma mellé soha nem jár műveltség, udvariasság vagy pláne bölcsesség. :) Majd szólj, ha látsz olyan jobbikost, aki radikálisan művelt, radikálisan udvarias, radikálisan okos. Eddig csak radikálisan udvariatlan és felszínes jobbikosokat láttam.”
 • 34. bánki 2012. május 13. 13:57
  „31. Commander-V2 2012.05.13. 12:55

  Jó neked ! Tudod az igazságot !

  Lehet, hogy hűjén h...................-meg !”
 • 33. bánki 2012. május 13. 13:55
  „31. Commander-V2 2012.05.13. 12:55

  Köszönöm !

  Tényleg !

  Nem nézem a vasárnapi HIT gyülit, nem ismerem a tórát és utálom a holo irodalmat az összes kertésszel együtt !”
 • 32. Mignon 2012. május 13. 13:46
  „31. Commander-V2

  Az altalad irtakkal ellentmond egy "Die Zeit"-ban megjelent cikk (maj.2-an), amelyik
  elemzi a Jobbik valasztoit, szimpatizansait.
  A cikk szerint a Jobbik tagjai es tamogatoi között
  egyre több a fiatal ertelmisegi!

  A cikk cime:

  "Jung, gebildet, rechtsradikal"
  ("Fiatal, kepzett, jobbradikalis")

  Forras:
  http://www.zeit.de/politik/ausland/2012-05/ungarn-jobbik-rechtsextremismus”
 • 31. macs 2012. május 13. 13:44
  „Na mit találtam:
  "Politikai önbesorolás alapján 2009-ben a jobbikosok leginkább a Fidesz táborához hasonlítottak. Majdnem azonos mértékben vallották magukat konzervatívnak és jobboldalinak, ugyanakkor lényegi különbség mutatkozott a radikális-mérsékelt tengelyen. Azaz: a két tábor véleménye sokszor közel állt egymáshoz, a vérmérsékletük, stílusuk viszont nagyon is eltért.
  A Jobbik kifejezetten macsó párt: a férfiak körében kétszer annyira volt népszerű, mint a nők között. Leginkább a fiatalok körében hódított. A 18 és 29 év közöttieknek 12, a 60 év felettieknek viszont csupán 5 százaléka támogatta. Tévképzet, hogy a Jobbikot elsősorban a vesztes, sértett, alulképzett emberek választották. Támogatói között sokkal több diplomást találtunk, mint szakképzetlent. Szavazói nem tekintették magukat az átlagosnál gyakrabban a rendszerváltás vesztesének, és családjukat nem érte több sérelem a kommunizmus alatt, mint a többi magyart.
  Attitűdjeiket vizsgálva számos jellegzetességet találtunk. Erősen vonzódnak a Horthy-korszak jobboldali eszméihez, szimbólumaihoz. Ők a legbizalmatlanabbak: nem bíztak se kormányban, sem ellenzékben, se igazságszolgáltatásban. Gazdasági bajainkért leginkább ők kárhoztatták az elmaradt rendszerváltást, a volt kommunisták befolyását, a zsidó nagytőkéseket, a túl sok külföldi cégtulajdonost, és a mindenbe beleszóló EU-t. Különösen hajlamosak voltak hinni a gazdasági csodákban. A demokráciáról a jobbikosok voltak a legrosszabb véleménnyel, ezért nem meglepő, hogy relatív többségük (36%) szerint a diktatúra jobb lehet, míg az átlagnépességben csak 23 százalék gondolta így."
  http://konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=301:mit-gondol-a-magyar-naci&catid=37:megjelenesek”
 • 30. Commander-V2 2012. május 13. 12:55
  „A Jobbik azokra a szavazókra repül rá, akik általában félműveltek, leszakadó középosztálybeliek vagy nagyon szegények, senki által nem kedvelt fontoskodó stílusúak mint pl. a mindenki által utált lakó az amúgy normális társasházban, mások életébe beleszóló túlmozgásos BKV ellenőr és társaik. Még ezzel sincs semmi baj, csakhogy politikai bizalmat szerezve nem téves postacímen tüntetni, feljelenteni, kritizálni kellene hanem letenni valamit az asztalra. Szegeden egy szerencsétlen véletlen folytán a minden körzetben utolsók között végett Jobbik kialkudott a Fidesztől ezt-azt, meg lehetett volna mutatni milyen jó dolgokra képesek. Helyette hatalmas balhék vannak, eredmény meg sehol. Ezért is voltak az egész országból csak ezren kíváncsiak a Jobbikos vonulgatásra, Vona Gáborra és társaira. Mindig lesz vevő ezekre az eszmékre, és mivel a jobbikosok nem veszik észre magukat, mindig lesz hangjuk amit a sajtó mint érdekeset lehoz, de kormányozni nem fognak soha.”
 • 29. Én2 2012. május 13. 11:46
  „A földek elsíbolása miatt miért is nem tüntetnek a gazdák????”
 • 28. Kraivan 2012. május 13. 10:35
  „Kedves 20-as:
  Bár valóban sok lehetőség lenne, h feljussunk, azért ez itt éppenséggel egy Csongrád megyei lap. A hozzászólók többsége szegedi, vagy környéki.

  Egyszerű matek:
  Egy return jegy hány %-a az aktuális nettó minimálbérnek, segélynek?

  ha megvan a válasz, akkor lehet számolni mennyi pénzzel kell kipótolni a jövedelmed, h étkezés, és LÉTMINIMÁLIS kötelező kiadások után megvehesd a jegyet Pestre.

  Többet vesztünk egy "talán lesz valamivel".”
 • 27. Ebgondolat 2012. május 13. 10:08
  „Én arra lennék kíváncsi, ki és hol fog tüntetni az állami földek 20 éves bérlésével kapcsolatos elképesztő visszaélések miatt?
  A felcsúti polgármester a fejér megyei földek kb 90%-át nyerte meg, orbán apja grófi majorságot nyert el, és tulajdonképp minden fidesz hűbéres, aki indult a pályázatokon, nyert is! A visszaélések ellen egyedül ÁNGYÁN JÓZSEF államtitkár állt ki, akit azóta "természetesen" már meghurcoltak és leváltottak....”
 • 26. lukrecia 2012. május 13. 09:27
  „Az 1990 es évek körül megköttetett a titkos megállapodás. Az Mszmp-t fel kell osztani sok kicsi pártra, és így eljátszani a "rendszerváltást". Mindig lesz két három bal, és jobb közép párt. És mindig lesz két három jobb, és bal oldali szélsőséges párt. Így gyakorlatilag tovább tud haladni az eszme, és az MSZMP dicsősége, miközben az emberekkel is elhitettük a demokráciát.
  Lehet vitázni, anyázni csak nem sok értelme van. Mert szegről végről egy tőről fakad az Mszp, de még a jobbik is.:))
  Összefogásra lenne szükség, De a magyar erre soha nem volt képes. a Görögök igen.
  Anyagilag meglehet nézni melyik éri meg jobban. Mi fizetjük folyamatosan az ellopott milliárdokat, míg a görögökbe pumpálják kívülről.”
 • 25. kristóf65 2012. május 13. 09:26
  „Szegény Jobbikosok. Nem vették észre, hogy rossz helyen tüntetnek?
  A csürhe nem gondolkozik. Csak tüntet.

  DobiI:
  - Orbán adócsökentést ígért és most annyi adónk van mint még soha.
  - Orbán 1 millió munkahelyt ígért, és azóta is folyamatosan nő a munkanélküliség
  - Megígérte, hogy nem csökkennek a bérek és az általuk kivetett adók és infláció miatt még csak annyi pénzt sem kapnak az emberek, mint tavaly.

  Néhány éve köpködte a "komcsikat", most pedig Kína és Oroszország kapujában kopogtat.
  Röhejes, nem?

  Gondolom milliókat főnöködtől (Orbén), ezért imádod annyira. Mert, hogy a magyar emberek sorsa nem érdekel, az biztos. Csak élősködtök rajtuk.”
 • 24. délvidéki 2012. május 13. 09:11
  „Nem kell csodálkozni a hozzászólásokon,amikor még a címmel is az ilyen "megalapozott,tájékozódott"beszólásoknak ágyaznak meg a szerkesztők.Pontosabban az mszp székház előtt gyülekeztek,és onnan mentek a fidesz székházhoz.Utalva arra hogy minimális retorikai eltéréssel,de a "két nagy"párt egy tőről fakad.Nem tudom a valódi üzenet hány bölcsnek esett le?Az meg hol van leírva,hogy az Ep-ben csak a bólogatók vehetik fel a fizetést?Európaiként,a gyökerektől nem elszakadva miért nem lehet valakinek megfogalmazni a jelenlegi,birodalomépítő,mindent központosító rendszer szembeni ellenvéleményt?...mondjuk éppen fizetésért.Bármennyire furán hangzik,Európa(nemzetek Európája)...és az Európai Unió,még csak köszönőviszonyban sincsenek egymással...”
 • 23. Mignon 2012. május 13. 09:02
  „15.kvendli

  Görögorszagban a valasztason a konzervativok ("Uj Demokrata Part") mögött
  a 2. vezetö part lett az
  Alexis Tsipras vezette "Syriza" part.

  A Syriza egy radikalis szelsöbaloldali part!
  (a szelsösegesek celjai pedig mindig egybeesnek)”
 • 22. Én2 2012. május 13. 08:57
  „-Véleményem szerint csak a fidesz kormány székháza előtt kellett volna tüntetni mivel ilyen mocskot az emberekkel még egy kormány sem csinált.Vagy a jobbikosok nem érzik??”
 • 21. gondolom 2012. május 13. 08:53
  „Tüntettek,hazamentek.Őszintén kit érdekel ez a nyilas gyülekezet,kit érdekel Morvai eu-s képviselő hülye beszéde.Pénzt fel venni jó és ugatni ellenük ,milyen dolog ez.Gyülevész csürhe. A cikk író egyoldalú címet adott ,nem csak az Mszp-nél tüntettek a Fidesznél is,ez a címre vonatkozik,de nem érdekel egyik sem.”
 • 20. WSS 2012. május 13. 08:21
  „Kedves fórumozók! Ti itt nyomjátok a válogatott hülyeségeiteket /tisztelet a kivételnek/ ahelyett, hogy eljöttetek volna a helyszínre. A legkönnyebb fotelforradalmárkodni!”
 • 19. Larsson 2012. május 13. 08:11
  „Vki szólna nekik, hogy már rég nem szoci kormány van és ennél rosszabbul még egyszer sem éltünk az elmúlt 23 évben! Annyira nyalnak a mostani nariknak, hogy az vmi hihetetlen, politikájuk meg nincs, nem is volt és nem is lesz, marad eu ellenesség és roma, valamint zsidó gyalázás...”
 • 18. magyarock1 2012. május 13. 07:21
  „Mindenben egyetértek a Jobbikkal, ha nem változik semmi, akkor belerokkan az ország és a családok a visszafizethetetlen hitelekbe!Ti is belerokkantok, akik a Jobbikot gyalázzátok.”
 • 17. smalltown 2012. május 13. 04:14
  „Lipotmezo.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezsidózták Székhelyit: az egri Fidesz felelősségrevonást követel

Az egri Fidesz elnöksége megdöbbenéssel értesült a nyilvánosságra hozott hangfelvételek és … Tovább olvasom