Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A Jobbik elutasítja a Tom Lantos Intézet létrehozását

A Jobbik továbbra sem ért egyet a Tom Lantos Intézet létrehozásával - jelentette ki az intézet hivatalos budapesti megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton.
Az ellenzéki politikus azt mondta: elsősorban a névadó személye miatt utasítják el az intézet létrejöttét. Miközben az intézet célja az emberi és polgári jogok, a kisebbségek helyzetének, a közép-európai történelmi megbékélésnek, valamint a transzatlanti kapcsolatoknak a vizsgálata - mondta - Gyöngyösi Márton, "Tom Lantos asszisztált ahhoz, hogy hamis érvek, hazugságok alapján az Egyesült Államok elindítsa a háborút Irak ellen", és "Ceausescu román diktátor barátjaként" közbenjárt a román rendszer kedvezőbb amerikai vámbesorolásáért.

A Jobbik szerint "ilyen emberről" elnevezni egy ilyen céllal, közpénzből létrehozott intézményt, "több mint felháborító."

Az ellenzéki párt kifogásolja azt is, hogy az intézet megnyitóján részt vesz Hillary Clinton, az amerikai diplomácia vezetője és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter is. Gyöngyösi Márton szerint "ez a két diplomata felelős azért, hogy az Egyesült Államokban jelenleg is olyan emberi jogokat tipró intézkedések vannak érvényben, mint például a halálbüntetés, vagy a guantánamói fogolytábor."

A jobbikos politikus egy transzparenst is felmutatott a sajtótájékoztató végén, amelyen az szerepelt: "Tom Lantos soha nem lesz a magyarok példaképe."

A Tom Lantos Intézet a néhai magyar származású amerikai képviselőnek, a képviselőház külügyi bizottsága vezetőjének állít emléket.

Olvasóink írták

 • 5. Zamika 2011. június 30. 23:47
  „Megbántam, hogy a fideszre szavaztam, mint a kutya amelyik kilencet kölykedzett. Most már belátom, hogy a Jobbikra kellett volna!”
 • 4. bánki 2011. június 30. 14:57
  „Hát nem volt a barátunk az biztos !
  ,,Közreadott életrajza szerint, Tom Lantos 1928. február 1- én született Budapesten és tizenhat éves volt, amikor a náci Németország megszállta Magyarországot. A megszállás alatt tagja volt az illegális fasiszta - ellenes mozgalomnak, és később a kommunista - ellenes diákmozgalomnak. Raul Wallenberg, svéd diplomata mentő akciójának köszönheti életét. 1947. - ben, akadémiai ösztöndíjjal jutott ki az Egyesült Államokba.

  Ne firtassuk az illegális antifasiszta aknamunka, és az ezt nyomon kövező antikommunista diáktagság valószerűségét. Ne firtassuk azt sem, hogy, hogy 1947-ben ki kerülhetett ki "akadémiai ösztöndííjjal" Amerikába. Az életrajz az amerikai választók számára készült. "

  http://www.huncor.com/lantos/lantosuj.htm”
 • 3. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. június 30. 11:43
  „Szégyen ez a lantos, sokat ártott Magyarországnak.”
 • 2. Apátfalvi** 2011. június 30. 11:08
  „"Gyöngyösi Márton szerint "ez a két diplomata felelős azért, hogy az Egyesült Államokban jelenleg is olyan emberi jogokat tipró intézkedések vannak érvényben, mint például a halálbüntetés, vagy a guantánamói fogolytábor."

  Esküszöm, hogy nem kötözködésből írom, de tudtommal a halálbüntetés visszaállítását (megjegyzem,nagyon helyesen) pont a Jobbik támogatta a Parlamentbe való bejutása előtt.

  Másrészről, Gyöngyösi érveit megértem, de azért nem ártana körülnézni a saját portájukon. Ha már az emberi jogok ügyében nyilatkozik valaki, akkor talán nem illő megfeledkezni arról, hogy a Jobbik által nyomatott Horthy-kultusz alanya, a Kormányzó idején sem éppen érvényesült minden emberi jog, de ennek a részletesebb kifejtésébe hadd ne menjek bele. Továbbá Gyöngyösi felszólalhatna a .... nyíltan uszító, neonáci szennyet árasztó portál ellen is, amely igaz, hogy nem a Jobbik hivatalos véleményét tükrözi (ezt elhiszem), de vitathatatlanul közel áll hozzá.

  A Tom Lantos személye elleni küzdelem egyébként ...... antiszemita, kőagyú "hazafiak" lélekmelengetőjének tökéletes. <moderálva...>”
 • 1. dodó 2011. június 30. 10:34
  „Erről a derék, melegszívű Tom Lantosról még egy krematóriumot is csak fenntartásokkal tudnék elnevezni.
  Akkor már inkább Drakula grófról egy véradó állomást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítést fizetne a Tesco

Peren kívüli megegyezést és kártérítést javasolt a Tesco annak a családnak, amelynek 8 hónapos gyereke csaknem 2 éve súlyos koponya- és kulcscsonttörést szenvedett. Tovább olvasom