Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

A Jobbik nem lepődött meg a kötelezettségszegési eljárásokon

A Jobbik szerint nem meglepő, hogy az Európai Bizottság (EB) úgy döntött, hogy folytatja a kötelezettségszegési eljárásokat Magyarországgal szemben - jelentette ki az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Balczó Zoltán hangsúlyozta: a magyar társadalomnak meg kell értenie, hogy "egy kettős mércét alkalmazó birodalom gyarmatává süllyedt", hiszen amíg Csehország fenntarthatja a Benes-dekrétumokat, Szlovákia pedig a nyelvtörvényét, addig Magyarországgal szemben eljárás indulhatott például a bírák korhatárával kapcsolatban.

Megerősítette: a Jobbik számára nem meghatározó kérdés az adatvédelmi biztos és a bírák nyugdíjkorhatárának ügye, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kapcsán "határozott kiállást" várnak a kormánytól.

Az európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - a bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól. Az első két témában áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, amelynek során úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. A harmadik kötelezettségszegési ügyben, a jegybanki függetlenség kérdésében ezt a következő eljárási szakaszt még nem léptetik életbe, hanem további tájékoztatást kérnek. Szintén további információkat kérnek az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében, amely témában az előző alkalommal sem indították meg a kötelezettségszegési eljárást, csupán tisztázó információkra vonatkozó igényüket jelentették be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EB-szóvivő: jogi és objektív alapon marad a bizottság

Szakszerű és konkrét eszmecserét folytatott az Európai Bizottság szerdai ülésén a Magyarország ellen… Tovább olvasom