Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

A Jobbik nemzeti kríziskezelőt hozna létre

Nemzeti kríziskezelőt hozna létre a Jobbik, hogy segítse a nehéz helyzetbe jutott, devizában eladósodott lakáshiteleseket.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint a nemzeti kríziskezelő - amely lehetne akár bank, akár valamilyen pénzintézet, vagy központ - létrehozásának célja, hogy forintban és a magyar nemzet kezében legyenek az adósságok.

Az ellenzéki politikus közölte: a spanyol modell bevezetésére lenne szükség, arra, hogy fogadják el teljesítésként, ha egy adós rendelkezik a törlesztendő összeg 80 százalékával és azt kifizeti.

A kríziskezelő a "nemzetközi, manipulátor kereskedelmi bankoktól" magyar kézbe vonná a tartozásokat, ezzel adósságátvállaló szerepe is lenne, illetve csökkentett kamatlábbal, meghosszabbított futamidővel és a folyamatos kilakoltatási veszély nélkül rendezné a problémát - tette hozzá.

A 80 százalék kifizetésével a kereskedelmi bankok elismernék saját felelősségüket a felelőtlen hitelpolitikáért - mondta.

Megjegyezte: Jobbik megoldása "kármentést" jelentene, hiszen nem lehet felelőtlenül ígérni, hogy vissza lehet állítani a 2-3 évvel ez előtti helyzetet.

Közölte, a Jobbik szerint arra lett volna szükség, hogy végrehajtási moratóriumot is csatoljanak a kilakoltatási moratóriumhoz. Jelenleg ugyanis - fűzte hozzá - a kereskedelmi bankok és a végrehajtó cégek karöltve, már-már "maffiaszerű" eszközökkel odáig jutották a helyzetet, hogy a kilakoltatási moratórium végrehajtásáig az új tulajdonosok már a folyosón "sorakoznak", az eljárások a végükhöz közelednek. A Jobbik képviselője azt mondta: folyamatos az ingatlanvagyont nemzetközi kezekbe és a szabad piacra kijátszó "módszertan".

Rámutatott: minél hamarabb segíteni kell a nehéz helyzetbe jutott lakáshiteleseken, hiszen áprilisban lejár a kilakoltatási moratórium.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek 3-400 ezerre becsülik azon lakások számát, amelyeket lényegében menthetetlennek minősítettek, azaz az ezekben élők kilakoltatása a moratórium lejárta után be is következhet. Ez 1,1 millió ember érint - húzta alá. Azt is mondta, hogy egy átlagos lakás devizahitelének törlesztő részlete tavaly óta 30-33 százalékkal nőtt; ezt semelyik állampolgár nem tudhatta előre.

Z. Kárpát Dániel véleménye szerint a kormány csak ígéretek szintjén kezeli a problémát, a nemzeti eszközkezelő nem jött létre, a kormányzat nem a magyar emberekért dolgozik. "A kormányzat már-már hazaárulással felérő módon, saját ígéreteit figyelmen kívül hagyva" a probléma megoldásért nem tesz semmit - fogalmazott a jobbikos politikus.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2011. január 12. 11:17
  „A gyarmatosítás XXI századi formája a banki lenyúlás ! A prominens ,,üzleti körök " embereit krízis kezelés alá kéne vetni a sumákokkal közös ,, csapatépítő táborba" .
  Igen és kiírnám a kapura !

  A munka nemesít !”
 • 3. történész 2011. január 11. 18:50
  „Végre kiderül az igazság a fidesz forró jobbikos testvéri barátságáról..egy és ugyan az ..csak az elsőn más a ruha.”
 • 2. queenmargareth 2011. január 11. 17:10
  „Nem kellett volna hitelekbe szorítani sok mindenkit! Valaki azért vett fel hitelt, hogy tanítassa gyermekét!
  Most nem kellene újabb központ-újabb fölösleges közalkalmazottal!

  Eddig csak az történt, hogy Budapesten folyamatosan új központok jöttek létre!
  Könyörgöm! A kétkezi embert kellene nézni, AKI TERMELI A PÉNZT!!!”
 • 1. igazságkereső 2011. január 11. 15:56
  „Többször és több helyen leírtam: a CHF árfolyamot belföldi devizakereskedők mozgatják a bankokkal karöltve, ugyan is a bankok hatalmasat szakítanak a virtuális árfolyamon tett nyerészkedéseikkel! Dr.Boros Imre közgazdász világosan leírta a Magyar Hírlap egyik szeptemberi számában, hogy a magyarországi devizahitelesek ( legyen az lakás, vagy autóhitel) hitelei hírből sem látták az alpesi valutát,ezt a magyar bankárok találták ki! Akkor amikor 2008 tavaszán egy bankhitel törlesztőrészlete 55.000.-ft volt a jövedelemigazoláshoz engedélyezett hitelösszeghez viszonyítva, ebből csinált a bank 117 ezer forintot,azaz egy 11.500.000.-ft bruttó vételárú lakásból 18 millió forintos hitelállományt csináltak! A 117.000.-ft 8o %-a - amit a cikkben írnak - 93.600.-ft amit fizetni kellene a Jobbik szerint és csak akkor segítene az a társaság amelyet a Jobbik elképzel azért irreleváns,mert azt a Jobbik is nagyon jól tudja, hogy közben a munkahelyeiket is elveszítették nagyon sokan, a másik pedig: a fizetések sem nőttek 2008 tavaszához, nyarához képest, akkor reális a kérdés: miért e tisztességtelenség,hogy még mindig a magas és közben virtuális törlesztőrészlet kifizetéséhez ragaszkodna a Jobbik is ahhoz, hogy a devizahiteles segítséget kapjon! Nem azt kellene a Jobbiknak is vizsgálnia,hogy miért teszik meg azt a lépést a bankok,hogy már az eddigi tisztességtelen nyereségük ellenére is az adósokat akarja kizsigerelni? Ugye érthető a kérdés és annak lényege?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűsödik a 47-es és a 72-es út

Idén tavasszal a 47-es főút újabb szakaszán kezdődnek felújítási munkálatok, ezúttal Békéscsaba és… Tovább olvasom