Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A Jobbik részt vesz az alkotmányozásban

A Jobbik részt vesz az alkotmányozásban és semmilyen körülmények között nem működik együtt Gyurcsány Ferenccel.
Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője kedden az MTI-nek reagált a volt miniszterelnök blogbejegyzésére, amelyben azt javasolta: valamennyi ellenzéki párt hirdessen bojkottot az alkotmányozási folyamat egészére, és egyáltalán ne vegyen részt az Országgyűlés munkájában azon idő alatt, amikor a parlament, "önmagát bárminek is nevezve, a Fidesz új alkotmányát tárgyalja".

A Jobbik szóvivője leszögezte: bár pártja az alkotmányt előkészítő eseti bizottság munkájából kiszállt, a továbbiakban az alkotmányozásban, az egy hónapos parlamenti vitában részt kíván venni.

Felhívta a figyelmet, hogy a parlamenti bizottság munkájában sem volt egységes az ellenzék. Igaz, mindhárman kiléptek az alkotmányozásból, de nem ugyanabból az okból döntöttek így és nem ugyanakkor tették azt - közölte, kitérve arra, hogy a Jobbik saját javaslatokat is megfogalmazott, amit nem tett meg a másik két ellenzéki párt.

Javaslatai indoklás nélküli leszavazása után döntött úgy a Jobbik, hogy nem vesz részt a továbbiakban a bizottsági munkában - hangsúlyozta Dúró Dóra, megjegyezve: ez a lépés nem jelenti azt, hogy a fideszes többségre bíznák az alkotmányozást. A Jobbik szeretné korábbi elképzeléseit minél nagyobb részben érvényre juttatni - fejtette ki.

A Jobbik kíváncsi arra, hogy Gyurcsány Ferenc blogbejelentése tekinthető-e az MSZP hivatalos álláspontjának, vagy egyéni akcióról van szó - mondta.

Orbán Viktor a tavaly december 24-i Magyar Nemzetben megjelent interjúján mondta el, hogy Magyarország új alkotmánya 2012. január elsején lép hatályba, az új alaptörvényt idén április 25-én, húsvéthétfőn fogadja el az Országgyűlés.

A kormányfő a lapnak az alkotmányozás "menetrendjéről" szólva kifejtette: február végén, március elején megkezdődik a nemzeti konzultáció az alkotmányról, március 15-én az Országgyűlés egy ünnepélyes deklarációval átalakítja magát alkotmányozó nemzetgyűléssé, ami nem jogkörbővülést jelent, hanem azt, hogy semmilyen más kérdéssel nem fog foglalkozni, csak az új alkotmánnyal.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés tavalyi, utolsó munkanapján, december 23-án az együttműködés jegyében arra kérte az ellenzéki pártok képviselőit, hogy térjenek vissza az "alkotmányozás asztalához", vegyenek részt az új alkotmány elkészítésében, és az egyeztetéseket kezdjék újra januárban.

Olvasóink írták

 • 18. novaklaszlo56 2011. január 12. 22:03
  „A fenébe is, Szilléri! Lehet, hogy az égiek küldtek téged nekem? Tényleg! Talán innom kéne, jó sokat, hogy végre megvilágosodjak! Eleinte kicsit szokatlan lesz, de majd belejövök, hisz látom, sokan isszák a fény folyékony gyógyszerét mifelénk. Még a tizenéves kölykök is fényesebb elméjűek nálam, főleg hétvégék alkalmával. Szerinted bevesznek a csapatba? Mer´ ha igen, akkor mindjárt máshogy látom én aztat az alkotmánt! :D
  De most még így látom. :) Ne haragudj rám ezért, kérlek! Nekem nagyon megfelel ez a régi, sőt, mint mondtam, szerintem a világ egyik legklasszabb alkotmánya a mienk - jelenleg. Én így gondolom, ismerve néhány másikat is. Ráadásul - és ezt is említettem már - a készülő újnak a preambuluma nagyon behatárolja a későbbi jogalkotást, és olyan anomáliák forrása lenne, amelyeket nagyon nehéz lenne kiküszöbölni. Ráadásul sokak szerint nem is annyira az istenadta nép érdekeit szolgálná, hanem annak csak egy kiválasztott rétege lenne a kedvezményezett. De ez a gondolat már messze vezet, és így, nyugovóra térés előtt még meg is ülné az embergyomrát, ezért nem biztos, hogy megéri újra a húrokba csapni most. De tudomásul veszem, hogy neked tetszik az új alkotmány ötlete, és az ehhez való jogodat nemhogy nem vitatom, hanem kifejezetten tiszteletben tartom, még akkor is, ha nem egy pallón állunk ez ügyben.
  De most már tényleg mennem kell, jó éjt, barátom! :)”
 • 17. novaklaszlo56 2011. január 12. 21:45
  „Megmértem: 36,5. Alkoholt nem iszom. Akkor valami más bajom lehet. Szerinted egy pszichiáter tudna segíteni rajtam? Vagy már ő se...? :S
  :D
  Ej, Szilléri! Nagy kópé vagy te! Jól is állna neked, ha viccből csinálnád. De egy részét talán tényleg a móka kedvéért teszed. És milyen profi módon! :)
  Jó éjt neked! (Őszintén, minden rosszindulat nélkül. Nem hiszed, mi? Pedig tényleg igaz! :))”
 • 16. szilléri 2011. január 12. 21:31
  „15. hozzászólás novaklaszlo56 2011.01.12. 15:34

  Szerintem lázas vagy, esetleg leesett az elkohol szinted ?”
 • 15. novaklaszlo56 2011. január 12. 15:34
  „Igen, Szilléri, azok, ott a 12-ben tényleg beszédes nevek. S aki néhányukat közelebbről ismeri, tud valamit a munkásságukról, figyelemmel kíséri a publikációikat, az azt is tudja, hogy az ő házaik ablakán a szellem napvilága borult időben is ott ragyog. De ami még ennél is fontosabb: nem valaki ellen, hanem valakikért akarnak tenni. Érted is. Érted is, csak a harci indulatok miatt úgy teszel, mintha nem értenéd. Azt ne is próbáld nekem bemagyarázni, hogy nem érted, mert azt nem érteném. :) A te szellemi kapacitásoddal, csendes elmével nem nehéz ezt megérteni. Ebben biztos vagyok. A csalódást - amely az indulataid, és nem a szellemi gyengeséged nyomán megjelenő reakciód következménye - elkerülendő, most elmegyek innen, nem olvasom el a válaszodat - már, ha lesz. Majd talán később.:) De addig is próbálj úgy tekinteni azokra az emberekre, meg rám is, akik nem a vesztedet kívánják..., épp ellenkezőleg: veled együtt szeretnének valami jót, jobbat elérni, de legalábbis a rosszat elkerülni. Kérlek, próbáld higgadtan, nem atillában, nem a szent kereszt alól, nem narancs, és nem vörös színben, hanem fekete-fehérben végiggondolni a helyzetet! Éppen neked ne sikerülne? Az lehetetlen! :)”
 • 14. szilléri 2011. január 12. 10:27
  „Kiemelt Támogatóink ( lásd . TASZ honlapja )

  * Open Society Institute
  * Common Sense for Drug Policy
  * Magyar Soros Alapítvány
  * Tiara Gazdaságszervező és Tőkebefektetési Zrt.
  * Concorde Értékpapír Zrt.
  * A TASZ kedvenc mozija a Cirko-gejzir Filmszínház

  Felhívom a figyelmet a Concorde Zrt-re !!!”
 • 13. szilléri 2011. január 12. 10:24
  „Szigeti Tamás
  Politikai szabadságjogok program munkatárs

  Ki Vagyok?

  Már az egyetemi éveim során alapjogi, alkotmányjogi érdeklődésű voltam: a szólásszabadság, a személyes adatok védelme és az információszabadság bűvkörében mozogtam. 2009-ben végeztem az ELTE jogi karán, ami után egyből belevágtam az ELTE Doktori Iskolájának elvégzésébe, így az alkotmányjogi tanszék doktorandusz hallgatója vagyok jelenleg. Első munkahelyem a Transparency International Magyarország volt, ahol mint jogi munkatárs töltöttem első munkaidőszakomat. Ezzel párhuzamosan vettem fel a kapcsolatot a TASZ-szal, ahol egy pár hónapig az Adatvédelem és Információszabadság Programban önkénteskedtem. 2010 tavaszán nyílt lehetőségem a TASZ-hoz csatlakozni. Azóta a Politikai szabadságjogok program munkatársa vagyok.”
 • 12. szilléri 2011. január 12. 10:22
  „Szigeti Tamás és tsi. !!!!!!!!!!!!!

  ,,Arra kérjük az országgyűlési képviselőket, hogy szavazzanak nemmel az Alkotmány módosítására.

  Budapest, 2009. június 22.

  Ámon Ada közgazdász, Árvay Orsolya újságíró, Baltay Levente ügyvéd, Bauer Tamás közgazdász, Bayer Judit médiajogász, Chronowski Nóra egyetemi oktató, Csányi Vilmos egyetemi tanár, Cserepes Anna zenész-szervező, Dénes Balázs jogvédő, Fehér Zoltán üzletvezető, Fleck Zoltán jogszociológus, Földes Ádám jogász, Fridli Judit jogvédő, Halmai Gábor egyetemi tanár, Hanák András ügyvéd, Haraszti Miklós az EBESZ médiaszabadság-képviselője, Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, Juhász Péter kommunikációs szakember, Kis János filozófus, Kováts Virág szociológus, Körtvélyesi András rádiós műsorvezető, Lattmann Tamás nemzetközi jogász, Lőke András újságíró, Menyhárt Leó Dávid, Miklósi Gábor újságíró, Miklósi Zoltán filozófus, Mink András a Beszélő szerkesztője, Navratil Szonja kutató, P. Tóth Tamás kutató, Pelle Andrea jogvédő, Rajk László építész, Rév István történész, Révész Sándor újságíró, Sárosi Péter történész, Simon Attila tanuló, Simon Éva jogász, Somody Bernadette alkotmányjogász, Szabó Máté Dániel alkotmányjogász, Szigeti Tamás jogász, Szöllősi Erzsébet biológus, Takács István Gábor pszichológus, Tálos Lőrinc újságíró, Ungváry Rudolf iró, Vissy Beatrix jogász"

  Beszédes nevek !!!!!!!!!!!!!!!”
 • 11. pistike27 2011. január 11. 21:18
  „aki nemhajlandó résztvenni az alkotmányozásban, az alkotmányról szóló vitában. azt nemérdekli az ország sorsa, negativ hozzáállásal rombólják saját tekintélyüket. ezen képviselőknek van - e helyük az országgyülésben, nem azért mert elleneznek valamelyik részletet az alkotmány szövegében, hanem azért mert nem igyekeznek érvényt szerezni saját álláspontjuknak, de az is lehet, hogy nemképesek jobb megfelelőbb tartalmat összeálitani éz azért harcolni, de hajlandok fizetésüket felvenni és mondani ők semiért nemfelelnek hiszen elhagyták az üléseket, a vitákkon nemvettek részt, tehát van-e helyük az alkotmányozó nemzetgyülésben.fel lehetne tenni ezt a kérdést!!!de szeretném remélni, hogy mégis meggondólják magukat hiszen közöttük több tiszteletre méltó nagyon komoly a magyar hazát tisztelő politikus van, akik tudják előre haladni csak közös összefogot munkával és sok verejtékkel lehet, nics olyan ember és képviselő sem aki nem tévedhet. ezért közösen összefogva készüljön el egy jobb uj alkotmány.”
 • 10. zoltanszabo 2011. január 11. 18:10
  „T. 9.es Jó lenne ha így lenne ahogy Kollár elmondta. Nekem szimpi az öreg.”
 • 9. történész 2011. január 11. 17:57
  „Mivel Orbán Úr előírta,hogy csak jókat szabad írni akkor ez a hír hogy maradt le:

  Alapvető jogokat sért a nyugdíjpénztári és a különadós rendelkezés - 2011.01.10
  [Hallgassa meg] Hallgassa meg
  A selejt bosszúja - így fogalmazott a magánnyugdíj pénztárak kapcsán hozott kormányzati intézkedéssel kapcsolatban Kolláth György a Reggeli Gyorsban. Az alkotmányjogász szerint ugyanis öt alapvető emberi jogot is sért a pénztárválasztási kötelezettség, amiért mindenképpen elmeszelheti azt az Alkotmánybíróság.
  Az Országgyűlés orosz rulettet játszik az Alkotmánybírósággal, méghozzá teli tárral és úgy, hogy az első kört az Alkotmánybíróság kezdi - mondta Kolláth György. Úgy vélte, felelőtlen nyomásgyakorlás zajlik, ugyanis a jogban csak nagyon kevés eset kívánja meg például a személyes nyilatkozatot. Ilyen a házasságkötés, illetve az apasági nyilatkozat.

  Az alkotmányjogász szerint ezzel az emberi méltósághoz való jog sérül. Mint mondta alapvető emberi jogot sért a visszamenőleges hatályú 98%-os különadó is, hiszen ha valaki egyszer felvett pénzt, azt jogában állt elkölteni, vagyis őt megillette a szabad rendelkezés joga.

  Kolláth György úgy véli, az Alkotmánybíróság nem dönthet másként, minthogy megsemmisíti a vitatott törvényeket.”
 • 8. deszkás 2011. január 11. 17:52
  „Csak önmagam ismétlem tehát:a média törvény+alkotmány egyben kész dzsumbuly.De azhiszem ez nem is véletlen.”
 • 7. novaklaszlo56 2011. január 11. 17:42
  „Aztán - csak fiktív vízió! -, ha majd minden vasárnap reggel a csendőrök ébresztenek, és elhajtanak a legközelebbi templomba, akkor az a demokrácia következménye lesz.
  Ennyi.
  :)
  Gyurcsány ide, Őszöd oda, a jelenlegi Alkotmány, dacára annak, hogy a születési dátuma nem rokonszenves egyeseknek (1949.), szerintem nemcsak az EU, hanem talán az egész világ egyik legjobb, legprogresszív alkotmánya. Nem tökéletes? Persze, hogy nem, de a folyamatosan szükséges kiegészítésekkel bármikor képes követni az életünk változásait (lásd USA: Constitutional Ammendments). A készülőben lévő új alaptörvény már a preambulumában is roppant specifikus, tehát merev lesz, és marha gyorsan "leamortizálódik", ráadásul a javítás lehetősége nélkül, azaz: az egészet cserélni kell. Feltéve, hogy a hatalom jelenlegi állománya és státusza nem konstans. :)
  Mindegy, ha a többségi felhatalmazásból ez következik, akkor csak rajta! De aztán ne halljak később sírdogálást, kisfiúcskák, kisleányok! :)”
 • 6. Larsson 2011. január 11. 17:36
  „Ennek a cikknek semmi hírértéke nincs, ezt már tavaly májusban is tudtuk...”
 • 5. szpirigonzálesz 2011. január 11. 17:14
  „Össze is karmolnám magam, ha Jobbik összefeküdne a Gyurcsány-párttal.
  A FIDESZ a választásokon megkapta a felhatalmazást az alkotmányozásra.
  Ezt nevezik DEMOKRÁCIÁNAK.
  Ennyi.”
 • 4. Hmmm... 2011. január 11. 16:38
  „Mikor allunk vegre legalabb erkolcsi talpunkra?
  Hogy lehetnek vezetok elegedettek es "buszkek" vegzett munkajukra? Egyszeruen, nem ertem, az elmult 20 ev utan, hogy is mernek kiallni a koznep, a polgarok, az orszag ele? Eppen most olvasom ujra Mikszath Kalman regenyeit es azt kell mondanom, a Noszty idoket eljuk ujra, csak mas viseletben.”
 • 3. queenmargareth 2011. január 11. 15:47
  „:) Ez tök jó! Azt tudják, hogy valamit biztos tenni kellene, de azt még jobban KIVEL NEM akarják a valamit tenni!:) Röhej, nem mindegy, ha az országról van szó? Orbán mennyivel jobb?! Egy évig be sem ment a munkahelyére! Mégis megkapta az ottani fizuját, nem jelentette be hivatalosan, hogy sztrájkol, stb. Máshol ez büntetendő. Vagy ilyenkor is van mentelmi jog? Mert, akkor értem, miért van, volt, lesz ennyi f.fej a parlamentben.”
 • 2. achilleus 2011. január 11. 15:07
  „1. hozzászólás dmonlájn 2011.01.11. 14:59
  És ehhez is Gyurcsány Ferenc kellett, nemcsak az MSZP, előtte a KISZ szétveréséhez.
  (Ezt a Ferit tényleg korai lenne még bezárni. Így szabadon sokkal "hasznosabb".)”
 • 1. dmonlájn 2011. január 11. 14:59
  „hogy is mondjam, Magyaroszágon kialakult a demokratikus egypárt rendszer! > demokratorium”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olvadó hó ismét árasztja a Tiszát

Az enyhe időjárás miatt folyamatosan olvadó hó a Tiszán és mellékfolyóin közepes méretű árhullámot… Tovább olvasom