Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

A Jobbik sem tett javaslatot a legfőbb ügyész személyére

A legfőbb ügyész személyére a Jobbik sem tett javaslatot - mondta Balczó Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese hétfőn újságíróknak azután, hogy egyeztetésen járt Schmitt Pál köztársasági elnöknél a Sándor-palotában.
Közölte: pártja nem ért egyet azzal, hogy a legfőbb ügyészt kilenc évre nevezzék ki, személyét kétharmaddal válassza meg a parlament, és hogy ne lehessen interpellálni. Hozzátette: ezzel az ügyészség az önálló hatalmi ágat jelentő bíróság szintjére emelkedne.

Balczó Zoltán elmondta még, hogy az egyeztetésen szóba került a Jobbik azon javaslata, miszerint a preambulum az egész alkotmány értelmezési háttere legyen.

Hozzátette: a Jobbik az alkotmányon belül fontosnak tartja a családvédelmi garanciákat, a házasság intézményét, melyet csak a különneműeknél lehetne értelmezni, valamint a magzati élet védelmének alkotmányos garanciáját.

A frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják a határon túli magyarok valamilyen szintű szavazati jogának garantálását is az alkotmányban.

Balczó Zoltán közölte: a Jobbik szerint az új alkotmányt népszavazással kellene elfogadni.

Beszélt arról is, hogy a Jobbik szerint a multinacionális cégek közteherviselését emelni kellene.

Az államfő hétfőre minden parlamenti párt frakcióvezetőjét egyeztetésre hívta a Sándor-palotába. A meghívóban három témát jelölt meg: az alkotmánnyal, a jövő évi költségvetéssel és az ügyészséggel kapcsolatos kérdéseket.

Vona Gábort amerikai útja miatt helyettesítette Balczó Zoltán.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese előtt az államfőnél járt Lázár János (Fidesz), majd Harrach Péter (KDNP).

Schmitt Pált június 29-én választotta köztársasági elnökké az Országgyűlés. Megválasztásakor egyebek mellett azt mondta: csapatembernek tartja magát, ezért fontos neki, hogy szót értsen a miniszterelnökkel, az összes közjogi méltóssággal, a kormánytagokkal, a parlamenti pártokkal, a történelmi egyházakkal és a civil szervezetekkel.

Kijelentette, a köztársasági elnököt a független közjogi tisztségekre való jelöléskor a kollektív bölcsesség, vagyis a parlamenti pártokkal való előzetes egyeztetés segítheti.

Olvasóink írták

  • 1. Léni 2010. október 25. 15:42
    „A Jobbik nem mond ellent a "szülő atyjának"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz és robbanás egy családi házban

Kigyulladt egy családi ház a Békés megyei Dévaványán hétfő reggel; egy nő meghalt - közölte a Békés… Tovább olvasom