Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A Jobbik szerint vérlázító az Eva R.-ítélet

Az ítélet a magyar igazságszolgáltatás és a bírói kar szégyene - mondta Apáti István.
A Jobbik szerint felháborító és vérlázító a halálos balesetet okozó szlovák állampolgár, Eva R. elleni ítélet büntetésének mértéke, végrehajtásának fokozata, a házi őrizet lehetőségének biztosítása és annak körülményei. Erről Apáti István beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

A Gödöllői Járásbíróság pénteken első fokon, nem jogerősen hozott döntésében hat év fogházra ítélte négy ember halálát követelő ittas járművezetés miatt Eva R. szlovák állampolgárt. A nő az ítélet szerint a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra, ebből leszámítják azt a 15 hónapot, amelyet eddig előzetes letartóztatásban töltött. A közúti veszélyeztetés vádpontja alól felmentették.

Szlovák sajtóhírek szerint a vádlott a kassai "Rezes klán" egyik tagja. Apja Alexander Rezes a 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország második leggazdagabb embere volt.

Apáti István szerint felháborító, hogy az 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény elkövetése miatt Eva R. a minimumhoz közeli büntetést kapott. Ráadásul ezt az időt sem börtönben, hanem fogházban kell letöltenie, és az előzetes letartóztatásban töltött idő miatt már 2 év 9 hónap után szabadlábra kerülhet.

Kiemelte: a házi őrizetben töltött idő egyharmada is beleszámít a büntetésbe, így minél később születik másodfokú, jogerős döntés, a vádlottnak annál jobb. Ráadásul a házi őrizetet egy olyan "luxus apartmanházban" tölti, ahová a rendőrségnek is be kell jelentkeznie a portaszolgálatnál, ha ellenőrizni akarja Eva R. hollétét.

Apáti István szerint a pénteki ítéletnek az az üzenete, hogy ha valakinek van elég pénze szakértőkre és ügyvédekre, akkor bármilyen súlyos bűncselekmény könnyen megúszható. Szerinte a "vérlázítóan enyhe" ítélet a magyar igazságszolgáltatás és a bírói kar szégyene, amellyel kapcsolatban fel kell vetni a bíró felelősségét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kgfb - Csökkent a biztosítót váltók száma

Idén 420 ezer magánszemély és mintegy 70 ezer flottagépjármű vált kötelező gépjármű felelősségbiztosítót. Tovább olvasom