Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A Jobbik tartózkodi fog az alkotmánymódosításkor

Az ellenzéki párt felfogásával ellentétes részei is vannak a tervezetnek.
A Jobbik frakciójának képviselői tartózkodni fognak az alaptörvény negyedik módosításának hétfői zárószavazásán - jelentette be az Országgyűlés plenáris ülése előtti sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán a Jobbik és a parlament alelnöke.

Ismertette: a Jobbik szerint bár van sok pozitívum a tervezett módosítások között, de vannak súlyos, az ellenzéki párt felfogásával ellentétes részei is a tervezetnek, így a tartózkodás mellett döntött a frakció.

A Jobbik által nem támogatható módosítások között Balczó Zoltán az Alkotmánybíróság (Ab) szerepének és lehetőségeinek "további megnyírbálását" emelte ki. Hangsúlyozta: a Jobbik például azt szeretné, ha a köztársasági elnök az alaptörvény esetében továbbra is fordulhasson az Alkotmánybírósághoz. Balczó Zoltán felhívta rá a figyelmet: lehet, hogy a hétfői az utolsó lehetőség, hogy Áder János az alaptörvény kapcsán kikérje az Ab véleményét.

A Jobbik alelnöke ugyanakkor kifejezetten pozitív módosításnak nevezte az alaptörvénybe foglalt "családdefiníciót", valamint a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjai felelősségének beemelését az alaptörvénybe.

Balczó Zoltán elmondta azt is: összességében a Jobbik szerint a kormány olyan dolgokat szabályoz az alaptörvényben, amelyek "nem oda valók", hanem törvényi szinten kellene szabályozni őket és mindezt azért teszi a kormánytöbbség, hogy ezen szabályozások alkotmányos vizsgálatát elkerülje. Példaként említette a hallgatói szerződések szerepeltetését az alaptörvényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: botrányos a bíróság döntése a rezsicsökkentésről

A milliárdokat kereső cégek összefogtak a magyar családok ellen - mondta a kormányfő. Tovább olvasom