Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A Jobbik tiltakozik a gyógyszertámogatások további csökkentése ellen

A Jobbik tiltakozik az ellen, hogy még nagyobb mértékben csökkentsék a gyógyszerárak támogatására szánt összeget.
A Jobbik tiltakozik az ellen, hogy a kormány a Széll Kálmán Tervben foglaltaknál is nagyobb mértékben kívánja csökkenteni a gyógyszerárak támogatására szánt összeget - közölte a párt pénteken az MTI-vel.

Kiss Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője közleményében felidézte, hogy a Magyar Közlöny múlt keddi számában megjelent - a következő két év költségvetési hiánycéljainak biztosításhoz szükséges intézkedésekről szóló - kormányhatározat szerint Réthely Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére, továbbá hogy a már bejelentett jövő évi gyógyszertámogatás csökkentésén túl további támogatás lefaragásra, azaz újabb megszorításra tegyenek javaslatot.

A Jobbik szerint "jellemző", hogy a kormány azokat sújtja további terhekkel, akik egyébként is nehéz helyzetben vannak; most a beteg embereken akarnak "spórolni" - hangsúlyozta Kiss Sándor, aki szerint ez arra utal, hogy "a Fidesz kizárólag az egészségesek pártján áll". A múlt keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint - amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről címet viseli - Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával február 29-ig kellett javaslatot tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére. Mindezek mellett, a Széll Kálmán Tervben bejelentett 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő intézkedéseken felül, március 14-ig kell javaslatokat tenni további megtakarítási intézkedésekre.

Banai Péter Ernő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón a gyógyszerkassza-megtakarítások összegére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy idén néhány milliárd forint, jövőre ennél jóval nagyobb mértékű megtakarítás is elérhető. A pontos összeg a kormányhatározat szerint készítendő előterjesztések és a kormány döntése alapján határozható meg.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy csütörtöki szakmai konferencián tartott előadásában a kormányhatározatra reagálva türelmet kért.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) múlt pénteken az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy megkezdődtek az egyeztetések az ez évi, illetve a jövő évre vonatkozó gyógyszertámogatások csökkentéséről, de a tárgyalások lezárultáig további kérdésekre nincs felhatalmazásuk válaszolni.

A gyógyszerkasszával kapcsolatos intézkedések által érintett szakmai szervezetek véleménye szerint a gyógyszeripar szereplői több terhet már nem tudnak elviselni, nem lehet további megszorítást elérni a szektorban.

Olvasóink írták

 • 2. Írástudatlan 2012. március 03. 11:24
  „Továbbra is a betegemberek a legfőbb ellenségei Orbán Viktornak és bandájának!Nyíltan gyílkolják továbbra ia a tehetetlen beteg embereket!Talpra Magyar! Ébredj birka!”
 • 1. spiler 2012. március 02. 17:55
  „igazuk van!
  <moderálva>
  már a gyerekeknek sem adnak allergiás szerekre kedvezményt!
  PERSZE ŐK MÁG FIATALOK ÉS NEM BETEGEK DE TALÁN FIDESZESEK TI IS MEGÖREKEDTEK ........remélhetőleg nem a politikába”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőszereket, kézigránátot találtak egy pusztaszabolcsi családi házban

Több fegyvert találtak egy házkutatás során a dunaújvárosi rendőrök és a Terrorelhárítási Központ… Tovább olvasom