Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

A Jobbik újratárgyalná az ország uniós kötelezettségvállalásait

A Jobbik szerint a lyukak betömködése helyett az uniós kötelezettségek újratárgyalásával kell rendbe tenni a költségvetési rendszert – jelentette ki szombati, budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.
A politikus szavait alátámasztandó hangsúlyozta: a tranzakciós illetékről kiderült, azt több bank is beépíti az áraiba és áthárítja az ügyfeleire. Hozzátette, hogy ugyanez történik a banki ágazati különadó, a távközlési ágazatra kivetett különadó vagy a közműszolgáltatók adóinak esetében is. „Ezen áthárítási spirál Magyarország lakosságára nagyobb terhet ró, mint annak idején a Bokros-csomag" - mondta. Egyúttal kijelentette, hogy a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által eddig bejelentett illetve a készülő csomagok „megszorításai" jóval meghaladják a kétezer milliárd forintot.

Z. Kárpát Dániel ténynek nevezte, hogy 2014-től a lehívható uniós forrásmennyiség 360-400 milliárddal vagyis körülbelül húsz százalékkal csökken. Hozzátette, hogy Magyarország ráadásul a 29 százalékos összesített lehívási arányával jelenleg a 27 EU-tagállam közül a 20. helyet foglalja el.

A képviselő azt mondta, hogy Magyarország uniós tagsága ráfizetéses, ezért újra kell tárgyalni a kötelezettségeket. Véleménye szerint felül kell vizsgálni a pályázati rendszert és meg kell szüntetni az azokhoz kapcsolódó visszaéléseket. Ezen felül addig is javítani kell a lehívási arányt, „ameddig Magyarország európai uniós tagsága jelen állapotában fennáll" - közölte. A politikus felszólította a kormányt, hogy kezdje el megírni a 2014-ben kezdődő uniós költségvetési időszak során alkalmazható fejlesztési tervet.

El kell készíteni egy átfogó „EU-mérleget", amelyik megmutatja, hogy mennyi bevételt hoz és mekkora veszteséget okoz az országnak az uniós tagság – közölte végül.

Más témában feltett kérdésre válaszolva elvetendőnek nevezte azt a kezdeményezést, amelyik lazítaná a meghatározott értékű befektetői értékpapír-csomagot megvásárlók Magyarországon tartózkodásának feltételeit. Kijelentette, hogy egy országnak vannak nem forintosítható értékei, például a föld, az állampolgárság vagy a jövő nemzedékeinek érdekei. Hangsúlyozta, hogy az uniós állampolgárság megszerzésével ezek a befektetők „letarolhatnák" azt az európai piacot, ahová jelenleg nem vagy csak korlátozottan tudnának bejutni. Egyúttal rémisztőnek tartotta, hogy a kormány „bármi áron" pluszforrásokat akar szerezni.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2012. november 04. 14:18
  „5. klj-54 2012.11.04. 11:40

  Ezt a következtetést miből vontad le ?

  IQ-m több mint Kálmán Olgáé - kereskedelmi mennyiségű sörbe fogadhatunk - de tőled sincs kisebbségi érzésem !

  ( sajnos nem vagyok kisebbség - vicc- zsidó, cigány, homo, szingli, szerzett jogú , stb)”
 • 5. klj-54 2012. november 04. 11:40
  „Buta emberekkel nem vitatkozom @ bánki: !
  És te buta vagy mint a sötét éjszaka :(”
 • 4. Írástudatlan 2012. november 04. 10:37
  „Megint igaza van a Jobbiknak!
  Szebb jövőt!”
 • 3. babar 2012. november 04. 10:28
  „A románok nettó befizetők lettek, bennünket se sok választ el tőle, ha nem tudják felszámolni az évek során jellemző 3 % feletti éves hiányokat...”
 • 2. bánki 2012. november 04. 07:29
  „1. klj-54 2012.11.03. 21:01

  Ha jól gondolom Te ,,inaktív" vagy. Miről beszélsz ?

  Az EU egy gyarmatosítás, hasonló mint a KGST, vagy a Habsburg birodalom regnálása.”
 • 1. klj-54 2012. november 03. 21:01
  „Az Unió nélkül már egy sárga csíkos gatyánk sem lenne!
  A pénzük az ugye kell, de tenni érte már büdös?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi sajtó Magyarországról: Választási regisztráció, állampapír, IMF-tárgyalások

A magyar kormány ellen az a vád, hogy saját javára módosította a választási törvényt címmel számolt… Tovább olvasom