Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

A jóga segít elviselni a stresszt

Ha lassan is, hazánkban mind többen fordulnak a jóga felé. A fő cél a mindennapokban a harmónia megtalálása, a testi problémák, valamint a stressz legyőzése.
Bár sokan egyszerű sportként tekintenek rá, a jóga megnyugtatja a fáradt testet. A jóga, azaz a figyelem irányítása hátteréül egy legenda szolgál, amikor kétszáz hasznos alaptesttartást választottak ki.

Fontos a napi gyakorlás

A soproni Rieckmann Iza Hubertha immáron harminc éve foglalkozik a jógával. Véleménye szerint fontos a napi rendszeres gyakorlás. – Ezáltal könnyebben elviselhetjük a stresszt, a problémákat – folytatta a szakember. – A meditáció, a meghatározott mozdulatsorok és a koncentráció segít az olyan általános problémákon, mint például a gerinc- és hátbántalmak, az alvászavar, az idegesség, a helytelen vagy felületes légzés. Nemcsak az izmokra, keringésünkre, a légzőszervekre hat pozitívan, hanem a lelki állapotunkra, idegrendszerünkre, a szívműködésre is. Sajnos ezek már-már népbetegségnek számítanak hazánkban.
A jóga bármilyen életkorban biztonságosan alkalmazható. Persze az elején jobb, ha tanárral sajátítja el az alapvető technikát, illetve mozdulatsorokat. Aztán ahogy nő a tapasztalat, már akár otthon is lehet jógázni.

Egyfajta életmód

– A jó közérzetünk nagymértékben függ a táplálkozástól. A zöldségek, gyümölcsök, tej, méz, magvak akár nyersen, akár frissen főzve segítik egészségünk megőrzését – ezt már Hammel Terézia tette hozzá. – Feltétlenül kerüljük a húst, a halat és a tojást, valamint az alkoholt, a dohányzást. A jóga éppen ezért egyfajta életmód, amikor is a fokozatos gyakorlással eljuthatunk az ellazultság, a belső béke megszerzéséhez. A meditáción túl segíthet ebben a sport is. Ilyen lehet például a futás, amikor az ember teljesen magára van utalva, önmagát győzi le.

Több jógairányzat

Az elmúlt évszázadokban több jógairányzat is kialakult, napjainkban nyolc fő ágat tartanak nyilván. Hazánkba az első jógahullám az 1970-es években tört be, azóta iskolákat, egyesületeket alapítottak és Budapesten jógatanárokat is képeznek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom