Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A jövő a minőségé

Mi várható a szórakoztató elektronikában a karácsonyt követő akciós időszakban? A Pénz Beszél körképe

A GfK Hungária Piackutató Intézet 2005-ös jelentése szerint a magyarországi szórakoztatóelektronikai piac bővülésének üteme az elmúlt években csökkent, miközben a modern technológiát képviselő és a digitális készülékek iránti kereslet növekszik. Mi várható a karácsonyt követő akciós időszakban? 

A HD-tévék adása már fogható. Tarninger Attila eladó egy vevőnek mutatja be a jövő televízióját és televíziós adását.
A szórakoztatóelektronikai cikkek utáni kereslet  csökkenése valóban kimutatható, de nem látványos. Inkább úgy jellemezhető, hogy a vásárlói igények változtak meg. A klasszikus, komponensekből álló hifitornyok például szinte teljesen eltűntek, igény sincs rájuk. Jelentősen csökkent a házimozik, a minitornyok, a hangfalak és a hordozható rádiós magnók iránti kereslet is. Ma már például VHS-rendszerű videót, videokamerát, vagy normál filmes fényképezőgépet elvétve sem találni a kínálatban. A mérleg másik oldalán viszont jelentősen bővült a digitális technikák iránti igény. Megjelentek például a navigációs PDA-k. Az mp3-lejátszókból a korábbi walkmaneladások többszörösére volt igény. A digitális fényképezőgépek forgalma is megugrott. A televízióknál pedig a plazma és LCD jelentős előretörése ellensúlyozta az analóg készülékek hanyatlását.

A jövő a plazmatelevízióé

– Egyes elektronikai áruházakban karácsony előtt a 106 centiméteres képátmérőjű plazmatévék ára egy év alatt a felére zuhant. Várható volt ilyen arányú árcsökkenés?

– A normál képcsöves (katódsugaras elven működő) televíziók napjai meg vannak számlálva. A jelen és a jövő egyértelműen az LCD- és plazmatelevízióké. Míg néhány éve ezek a termékek kísérleti fázisban gyártódtak, úgy mára szinte teljesen kiforrott technológia lett és beindult a nagyszériás tömeggyártás. Ennek egyenes következménye az ár ilyen mértékű esése. Számítottunk rá és vártuk is, hiszen így sokkal szélesebb vásárlói rétegek számára vált elérhetővé.
 
A jövő a szakkereskedéseké

– Változtak-e a vásárlói szándékok az elmúlt évekhez képest?

– Két jól elkülöníthető vásárlói réteg van. Van, akiket nem érdekel a márka, a megbízhatóság, a szakértői kiszolgálás, csak az ár. Ők eladói segítség nélkül leveszik a polcról a becsomagolt árut, beleteszik a bevásárlókocsiba és fizetnek a pénztárnál. Nem tudják, mit vettek, a lényeg, hogy olcsó legyen. A másik réteg, akikre a szakboltok igazából alapoznak, elvárják a szakkereskedői segítséget. Igénylik, hogy megnézhessék, kipróbálhassák az árut.  Érdekli őket, hogy mit is vesznek. Őket tartom az igazi vásárlónak. A jövő feltétlenül a szakkereskedelem fejlődését kell hogy hozza. Mi nem akarunk és nem is tudunk versenyezni a hipermarketek dömpingtermékeivel és áraival.

HD-műsorszórás gyors terjedése

– Milyen újdonságok várhatók 2006-ban?

– A legjelentősebb újdonság a HD-műsorszórás gyors terjedése lesz, amire a televíziógyártók már felkészültek a High Definition plazmákkal és LCD-vel. Az eredmény egy DVD-minőségnél szebb, kontrasztosabb, színtelítettebb televízióadás. Hogy ez mennyire valóság, azt remekül mutatja a Lajta utcai Repeta Super üzletünkben kipróbálható, megtekinthető HD-tévéadás. A videokameráknál egyre nagyobb teret fog hódítani a merevlemezes, SD-kártyás, mikrodrive-os adatrögzítés.

– Milyen évet vár 2006-tól?

– Az első látványos árcsökkentésen túl vagyunk, hiszen az áfa mérséklése ebben a kereskedelmi szférában a nagyságrendek miatt egyértelműen érezhető. Várhatóan ebben az évben nem lesz olyan mértékű árcsökkenés, mint 2005-ben. Sőt, néhány kategóriában még áremelkedés is várható. A verseny tovább éleződik a vásárlók megnyeréséért, ezért idén is mindent megteszünk azért – koncentrált beszerzéssel, a márkás, megbízható termékek sorának további bővítésével –, hogy vevőink a legkedvezőbb árakon juthassanak hozzá kiválasztott műszaki cikkeikhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város, amely vigyáz magára

Ráday Mihállyal, a Magyar Televízió főmunkatársával a Kass Galériában és az Anna-kút avatásán… Tovább olvasom