Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A jövő év végétől kezdik a tornyok építését

Egy többmilliárdos beruházás kivitelezésére néhány cég konzorciumot alapított. A társaság a Nyugat-Dunántúl északi részén több szélerőmű-beruházásban is érdekelt. Illetékesek szerint a Kapuvár melletti szélpark kivitelezési munkái csak a jövő év végén kezdődhetnek.
– Kifogás nélküli, jogerős környezetvédelmi engedélyünk van a Kapuvárnál megépítendő szél-

erőműpark megkezdéséhez – jelentette be Bene Zoltán, az ausztriai érdekeltségű GEP GmbH projektvezetője.
Lapunkban már beszámoltunk arról (Kisalföld, 2005. szeptember 21.), hogy az osztrák cég szerte Európában számos, megújuló energiával működtetett erőművet üzemeltet és komoly szándéka, hogy beruházásait kiterjesztené a határ magyar oldalára is. Terveik szerint Kapuvár északi részén egy huszonhat toronyból álló parkot hoznának létre. Sajnos a tervezett beruházás – a magyar viszonyok miatt – kissé megkésve halad. A hazai áramszolgáltatók és a hálózat üzemeltetői szerint a jelenlegi kapacitás fölött nem tudják a megtermelt áramot betáplálni a rendszerbe. A szélerőművek által termelt energiát egy Szombathelyig tartó és nemrég kiépített, négyszáz kilovoltos rendszerbe táplálnák egy Répcelak környékén megépítendő transzformátorállomáson keresztül. Utóbbi azonban több milliárd forintba kerül. – Ennek kivitelezésére a környéken érdekelt beruházó cégek konzorciumot hoztak létre, melynek feladata lesz a trafóállomás és a rácsatlakozás, valamint a hálózatfejlesztés kivitelezése – mondta Bene Zoltán. A projektvezető hozzátette: a tervezés természetesen nem állt meg, az engedélyek beszerzése és a kivitelezés szervezése folyamatban van, ennek eredményéről épp ma tájékoztatják a kapuváriakat. Bene Zoltán szerint a látványosabb kivitelezési munkák vélhetően csak a jövő év vége felé lesznek láthatók Kapuvár környékén.
A Kisalföld információi szerint, bár az áramszolgáltatók együttműködésére nincs panasz, ugyanakkor a környékbeli polgármesterek szerint a szélerőművekre kiadható engedélyek zömét az egykori ipari miniszter, Kapolyi László érdekeltségi köréhez tartozó cégek szerezték meg és úgy tudni, ezek a cégek később kereskednének is ezekkel az engedélyekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom