Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

A jövő évtől 1200 milliárdot kap a mezőgazdaság

Az unió új költségvetési időszakában – 2007 és 2013 között – az Új Magyarország vidékfejlesztési tervben 1200 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra. Ez közel ötvenszázalékos forrásbővülést jelent az agrárium számára. Ficsor Ádám, a földművelésügyi tárca szakállamtitkárát a vidékfejlesztési támogatások felhasználásának tapasztalatairól kérdeztük.
- Az uniós csatlakozás óta az agrár vidékfejlesztési operatív program (AVOP) keretében több mint 100 milliárd forint beruházási támogatást használtak fel a mezőgazdaságban. A Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) programjainak révén még ennél is nagyobb összeggel, mintegy 190 milliárd forinttal lehetett támogatni a gazdálkodókat. Az NVT-programok között vannak nagyon sikeresek és kevésbé népszerűek – mondta a szakállamtitkár.

A legsikeresebb az agrár-környezetgazdálkodási jövedelempótló támogatás volt. Így Magyarország mezőgazdasági területének egyharmada került be a környezetgazdálkodási programba. A gazdálkodóknak 2009 végéig, öt éven keresztül, évente 44 milliárd forintot fizet ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Ugyancsak népszerű a mezőgazdasági területek erdősítése. A program keretében a mezőgazdasági hasznosításra alkalmatlan területeken évente 10-15 ezer hektár új erdőt telepítenek. Az agrárvállalkozók a beruházási támogatáson felül 15 éven keresztül jövedelempótló támogatást is kapnak.

Igen kedvelt projekt a gazdálkodók között a termelői csoportok támogatásának igénybevétele is. Ezt a dotációt azok igényelhetik, akik egy-egy termékpálya mentén szövetkeznek, közösen lépnek fel piaci
Földalapú források

Az előirányzott fejlesztési forrásokba nem tartoznak bele a közvetlen földalapú agrártámogatások, ezekkel együtt a mezőgazdaság az elkövetkező hét évben összesen mintegy 2500 milliárd forintra számíthat.  
érdekeik érvényesítése végett. Azok a gazdálkodók, akik bekerültek e programok valamelyikébe öt éven keresztül kapják a támogatást.

Az Új Magyarország vidékfejlesztési terv keretében folytatódnak a korábbi programok. Az erdőtelepítési és a termelői csoportok támogatására várhatóan 2007-2008-ban még lehet újra pályázni. Az agrár-környezetgazdálkodási programban új belépésre azonban már csak 2009 második felében lesz lehetősége a gazdálkodóknak.

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket például az „állattartó telepek környezetvédelmi és az állatjóléti előírásoknak való megfelelés" jogcímet viselő pályázati kiírás – hívta föl a figyelmet a szakember. Pedig a jövőre induló új vidékfejlesztési terv egyik legfontosabb stratégiai fejlesztési iránya éppen az állattenyésztés.

A kedvezőtlen adottságú területekre meghirdetett program sem volt népszerű. Erre a jogcímre új támogatási kérelmeket 2009-től lehet majd benyújtani. Hasonlóképpen változtatnak a félig önellátó gazdaságok és a korai nyugdíjazás jogcímeken igényelhető támogatások kiírási feltételein.

A továbblépés lehetőségeiről szólva Ficsor Ádám elmondta: jövőre indul az Új Magyarország vidékfejlesztési terv. Így 2007–2013 között mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra mintegy 1200 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ez közel ötvenszázalékos forrásbővülést jelent a mezőgazdaság számára. A stratégiai tervben többek között a környezetkímélő gazdálkodás támogatására 30-37 százaléknyi, a vidéki kisvállalkozások modernizálására pedig 10-14 százalék jutna a fent említett összegből. A vidékfejlesztési támogatásokból az elkövetkező hét évben legalább 50 ezer gazdaság részesülhet – tájékoztatott a szakállamtitkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszi végeredmény

1. Tovább olvasom