Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

A jövő hét végén kihirdethetik a pénzügyi törvénycsomagot

A jövő hét végén kihirdethetik a pénzügyi törvénycsomagot, amennyiben az államfő nem talál kifogásolandót a hétfőn az Országgyűlésben elfogadott jogszabályok ellen. Egymástól függetlenül az MKIK és a Magyar Bankszövetség is alkotmányossági kontrollt kér a hétfőn elfogadott adóváltozásokkal kapcsolatban.
Az Országgyűlés Hivatalában elmondták, hogy a törvényeket, amelyek sürgősséggel történő kihirdetéséről döntött a Ház, várhatóan szerdán juttatják el a köztársasági elnök hivatalába. Az államfő aláírása szükséges minden jogszabály kihirdetéséhez, az eljárási szabályok szerint Sólyom Lászlónak a megérkezést követően öt nap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja az elfogadott törvényeket, hogy azok megfelelnek-e az alkotmányos előírásoknak, amennyiben a parlament a jogszabály sürgős kihirdetését kéri.

Az öt nap elteltével a köztársasági elnök vagy rendelkezik a törvény kihirdetéséről, vagy amennyiben alkotmányos aggályai vannak, akkor továbbítja azt az Alkotmánybíróságnak, és előzetes normakontrollt kér az ügyben. A pénzügyi törvénycsomaggal kapcsolatban több szervezet is felvetette, hogy szeretnék, ha Sólyom László előzetes normakontrollt kérne az Alkotmánybíróságtól, többek között az elvárt adó ügyében. Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke elmondta: ilyen kérések a köztársasági elnök tevékenységét nem befolyásolják, hiszen alapvető feladata megvizsgálni az elfogadott törvények alkotmányosságát.

A köztársasági elnök jogkörébe tartozik a politikai vétó is, amikor az Országgyűlésnek küldi vissza a törvényt újragondolásra. Ezzel az eszközzel súlyos kifogás esetében élhet a köztársasági elnök, és eddig Sólyom László kétszer alkalmazta.

Felhördült a bankszektor

A bankszektor képviselői a kamattámogatásra kivetett járadék, illetve a szolidaritási adó miatt fordultak a köztársasági elnökhöz, a kamara pedig a kétszeres járulékplafont és az elvárt adót kifogásolja. A legnagyobb tanácsadók szakértői egységesen az utóbbi elvonást tartják a legkártékonyabb intézkedésnek. Kiemelték, hogy az adócsomag kiszámíthatatlan és adóelkerülésre ösztönöz. A kisebb cégekre szakosodott könyvelőirodák még nem mindent látnak tisztán, de azt már most javasolják a vállalkozásoknak, hogy augusztus végéig emeljék meg a házipénztár állományát, hogy kedvezményesen lehessen osztalékot felvenni, az evások pedig, ha tehetik, hozzák előre év végén esedékes számláikat, hogy még az alacsonyabb adót fizessék.

A Levegő Munkacsoport is Sólyomhoz fordult

Nyílt levélben kéri a Levegő Munkacsoport Sólyom László államfőtől, hogy ne írja alá a kormány megszorító csomagjához tartozó törvényeket, hanem terjessze azokat az Alkotmánybíróság elé.

A zöldszervezet a különadóról és a kamattámogatások után fizetendő járadékról, a házipénztáradóról, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály előterjesztésének módját és tartalmát kifogásolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte a gyilkosságot a hajléktalan

Beismerő vallomást tett az a 42 éves hajléktalan, akit a múlt héten, a kaposvári MÁV pályaudvaron… Tovább olvasom