Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

A jövőre gondolva...

A Magyar Haydn Társaság elnöke, Malina János (1948) már a 2003-as Haydn-fesztiválra készül, melyet a fertődi Esterházy-kastélyban tartanak.
– Mennyiben lesz más a jövő évi az előzőekhez képest? – fordultunk a zenetörténészhez a legutóbbi fesztivál záró hangversenyének szünetében. – A megkezdett utat szeretnénk folytatni: a nemzetközi tévé- és rádiócsatornák figyelmét elnyert Haydn-fesztiválunkra csak olyan művészeket hívunk, akik a legmagasabb színvonalon – és korabeli hangszerekkel – interpretálják az Esterházy-kastély halhatatlan mesterének kompozícióit. Bizonyossá vált, hogy jövőre két billentyűsnagyságot köszönthetünk Fertődön: Malcolm Bilson világhírű amerikai zenetudóst, fesztiválunk tanácsadó testületének tagját – az idén nálunk tanított Tom Beghin professzorát –, valamint a Finnországban élő Spányi Miklóst. Két nagyszerű művész, két világ, izgatottan várjuk az eredményt. Újdonság, hogy fesztiválunkon először fog elhangzani majd Haydn világi oratóriumai közül az „Évszakok", mégpedig a fertőszentmiklósi templomban. Egyébiránt már idén is színhelyül jelöltük meg a templomot: Szabó Miklós és a Győri Leánykar adott elő Haydn egyházi műveiből. Más új elemek is színesítették az idei Joseph Haydn előtti szellemi főhajtás tíznapos programját: először tartottak mesterkurzusokat olyan külföldi hírességek, mint a Kaliforniából érkezett Tom Beghin (clavichord, fortepiano) vagy a hegedűjáték nagymestere,
Jaap Schröder. Ezen túlmenően első alkalommal látogatott hozzánk a világ élvonalába tartozó angol kamarazenekar, a The Academy of Ancient Music, hogy az általuk játszott Haydn-művek a keletkezés színhelyén, Fertődön csendülhessenek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás a borexportra

A hordós bor exportjáról szóló rendelet napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben – közölte… Tovább olvasom