Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A kajakozás az öröm életformája

Kajakozni jó. De még milyen jó! Mintha vízen ülne az ember, és így haladna, pehelykönnyen-sebesen. Persze a pehelykönnyűség néhány kilométerrel később oda módosul, hogy meg kell küzdeni minden méterért, de aztán a siker mindent helyretesz. A kajakozás életforma – mondják a szegedi kajakos lányok.
– Nem azért hajtunk, hogy megdicsérjenek, hanem mert eredményt szeretnénk elérni – mondja Majoros Zselyke, a Démász-Szeged Vízisport Egyesület egyik tagja. – De azért az is fontos, hogy az edződtől dicséretet kapjál. Ez további eredmények elérésére ösztönöz – teszi hozzá a vízillatban a tizenéves kajakos lány. Könnyű szél borzolja a Tisza tükrét.

A Tisza-parton vagyunk, a vízitelepen. Vízre rakják a kecses kajakot a lányok, beülnek – külön tudomány, úgy ülni be az ingatag hajóba, hogy az közben ne forduljon föl, mint a fizika minden törvénye diktálná –, ellökik vízi járművet a deszkáktól, és a kajak, mint a vízipók, szinte magától szaladni kezd fölfelé, a sodrással szemben... Persze, a kajakozás nemcsak az energikus-habkönnyű elindulások belülről ujjongó pillanataiból áll, a lányok azt is tudják, miként lesz ebből néhány kilométer után vérverejtékes küszködés a könyörtelenül szembefolyó Tiszával, minden méterért. Figyelve közben a társakat is, hogy ne maradjanak le tőlük.

Várják a jelentkezőket

– Várunk minden lányt kajakozni – mondja Agócs Ágnes edző. A föltételek: biztos – szaknyelven: vízbiztos – úszni tudás. Egyébként már egészen picikék is kajakoznak, mentőmellényben: Seller Nóri, akinek édesapja a vízimentőszolgálatnál dolgozik, és kenuzott egykor; és Ződi Petra, akinek édesanyja kajakozott, nővére most is kajakozik, bátyjai kenuznak – teszi hozzá.
Mióta kajakoznak lányok Szegeden? Régóta. Igazán komollyá azonban 2003-ban vált a történet – mondja Váradi Márton, a női szakág vezető edzője. A Démász–Szeged Vízisport Egyesület ekkor határozta el, hogy a női szakágat is fölfejleszti. S jöttek is az eredmények egymás után, egyre több hajót sikerült az egyesületnek vásárolnia, így a kajakozási lehetőség továbbra is nyitott. Agócs Ágnes hozzáteszi: az egyesület mindenkinek a támogatását várja, aki bármilyen formában segíteni tudja az egyesületet – akár hajókkal is.

Mi mindenre tanít meg a kajakozás? – Például arra, hogy többre vagy képes, mint amit gondolsz – érvel Drubina Adrienn. – Kora tavasszal, a Maros-toroki rekordkísérletkor, amikor zuhogott az eső, fújt a szél, jöttek a hullámok, én bizony sokszor azt hittem, nem tudom végigcsinálni. És végigcsináltam, az első helyezett Kovács Anett után jöttem be – meséli. – Fontos a szorgalom is – teszi hozzá Ohát Linda. – Iskola után mehetnénk a haverokkal lófrálni, de mi rohanunk edzésre.

Miként is zajlik egy edzés? – Van, amikor például „hosszút evezünk", ilyenkor fölmegyünk jóval a Maros-torok fölé, még a tápéi kompon is túl, ez tizenhat-tizennyolc kilométert jelent – meséli a lányok egyike.

A kajakozás önmagában is csoda; az, hogy ezzel eredményeket lehet elérni, a csodán túli plusz. – Sokszor megyünk országos versenyekre, általában kitűnően szerepelünk. És olyan emberekkel ismerkedünk össze, győriekkel éppúgy, mint budapestiekkel, akikkel a kajakozás nélkül az életben össze nem találkoztunk volna – fogalmaz Horváth Alexa; háta mögött megcsillan a víz.

A víz, amelyhez alkalmazkodni kell: sodrással fölfelé a parthoz közel haladnak – ki minél gyöngébb, annál közelebb a parthoz, mert ott kevésbé erős az áramlás, így nagyjából egyforma eséllyel indul mindenki. – Idén már januárban elkezdtük az edzéseket. Melegítőben, sálban, sapkában – mondja a lányok egyike. Bár a közvélekedés úgy tartja, az idén nem is volt tél, ez azért januárban a folyó hátán nagyságrendekkel máshogy nézett ki... Egy külön világot tapasztalhat meg, aki kajakozik – s az itt szerzett ismereteinek az egész élete során hasznát veheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politika és hétköznapok Hqségről és megcsalásról A köszönet hangján Üzenetek erről-arról

• Zsoli! A szekér hasonlata döcögősre sikeredett! A szekérnek – melyet ökrök szoktak… Tovább olvasom