Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A kajárpéci kapusról

Túlzás nélkül állítható, hogy a kajárpéci "Kapus" - az egyik helyi pincesor - jelenti egyik fontos és jól ismert szeletét Magyarországnak a nemzetközi jazz és ethnozenei élet világ és európai hírű muzsikusainak, fesztiválszervezőinek.

Az biztos, hogy innen jó és szép emléket vittek magukkal, és hogy az itteni találkozásokat, kötetlen beszélgetéseket, a finom borokat, s pálinkákat megőrizték szívükben, emlékezetükben. Többen visszajárnak azóta, akik csak tehetik.

De ha a kajárpéciek Győrben járva fekete embert látnak a sétálóutcán, arról bizton az jut eszükbe, hogy egyrészt biztos megint MEDIAWAVE van, másrészt azok biztos ellátogatnak a kajári Kapusra. Hát bizony valóban szép találkozás volt pár éve Big Lucky Carteré és a "papáé", munkatársunk Violetta nagypapájáé. Sajnos azóta mindketten elmentek közülünk, emléküket fiatal - indián és jakut szertartással felavatott - diófa őrzi a Kapus egyik pincéje előtt. És itt avattuk a fesztivál hivatalos nagypapájává, halála előtt fél évvel, Big Lucky Cartert több náció muzsikusainak celebrálásával. Először a ghánai muzsikusok kezdték joruba öregavató szertatásukkal, majd a kolumbiaiak folytatták érzelmes dalukkal. Aztán jött David Murray világhírű , fekete amerikai jazzszaxofonos - aki itt találkozott először Big Luckyval -, gyönyörű bluesával.  Persze a kajárpéci csapat sem maradt ki az ünnepi köszöntőből, amely az öreget is dalra fakasztotta. Fred Anderson, Hamid Drake, Rob Brown, Mark Whitecage, Frederic Douwal és sorolhatnám a számtalan muzsikust, akik itt megfordult és emlékezik...

Sajnos a Kapust az utóbbi időszakban katasztrófasúlytotta területnek nyilvánították a helyi gazdák, mert erősen fogyóban az Otelló…, de öröm az ürömben, hogy jó termés igérkezik!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla a roma áldozatokért

A magyarországi roma holokausztban érintett 570 település közül mindössze 8 helyen állítottak 1944… Tovább olvasom