Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

A kamara elnökének újévi köszöntője

Májusban méltó módon megünnepeltük kamaránk 155 éves, köztestületi kamaránk 10 éves évfordulóját.
Kamaránk mozgalmas, eseményekben gazdag évet zárt 2005-ben. Megalakult a szolgáltatási tagozat, a három régió – a győri, a rábaközi, a mosonmagyaróvári –, májusban összevontuk a tikári és a kamarai ügyvezetői munkakört, és befejeztük a céljainkat megfogalmazó CREDO-t.

Májusban méltó módon megünnepeltük kamaránk 155 éves, köztestületi kamaránk 10 éves évfordulóját. Júniusában honlapunkat váltottuk korszerűbb, felhasználóbarát felületre, ahol gyors információközlés vált lehetővé. Szeptemberben megjelent a Kisalföldi Gazdaság új formátummal és szerkesztéssel. Reményeink szerint 2006-tól 32 oldalas, színvonalas gazdasági magazinná válik.
Az év végén megalakítottuk a Győr ipartörténeti gyűjteményének létrehozásán munkálkodó alapítványt, segítve ezzel egy végleges kiállítás megvalósítását. Az év folyamán szinte minden jelentős városban részt vettünk vásárok szervezésében. Így került sor első ízben Beleden és Fertődön nagy sikerű rendezvényre. Külön meg kell említeni az immár nemzetközivé váló győri Kenyérfesztivál sikerét is. A Könyvelő Klub, a Vámklub mellett ősszel folytatódott a Kamarai Klub rendezvénysorozata Vértes András, Csaba László és Juhász István rendkívül érdekes előadásaival. Ősszel indult a Kamarai Szalon, grafológiai, feng shui és számmisztikai előadásokkal, elsősorban hölgyek érdeklődésére számítva.

A Könyvelő Klub, a Vámklub mellett ősszel folytatódott a Kamarai Klub rendezvénysorozata Vértes András, Csaba László és Juhász István rendkívül érdekes előadásaival. Ősszel indult a Kamarai Szalon, grafológiai, feng shui és számmisztikai előadásokkal, elsősorban hölgyek érdeklődésére számítva.
A Kamarai Ősz rendezvénysorozat keretében banki, biztosítási ügyeink, szakképzéssel kapcsolatos kérdések, a kiszervezés mint hatékonyságnövelési eszköz és az üzleti protokoll, a tárgyalástaktika, a karriertervezés témakörökben szerveztünk konferenciákat. Ezt követte egy hangulatos nyílt nap. Ezen a napon avattuk fel új ügyfélszolgálati irodánkat. 2006-ban minden szolgáltatásunk elérhető az aulából nyíló két irodában.
Érdek-képviseleti tevékenységünk keretében foglalkoztunk a mozgóárusítás szabályozatlanságával, fórumot tartottunk a hatósági ellenőrzések visszásságairól, a kiskereskedelem és a multinacionális kereskedelmi láncok piaci helyzetéről.
Kiemelt téma volt a Győr mint versenyképességi pólus körül kialakult vita során szervezett fórumunk és felszólalásunk Nagykanizsán, a Regionális Fejlesztési Tanács vitájában. Nem gondoljuk, hogy a vitát mi döntöttük el, de fontosnak tartottuk kialakult álláspontunk hatékony képviseletét, melyet Balogh József polgármester levélben köszönt meg.
Üzletember-találkozókat szerveztünk, német, holland, cseh, szlovák és osztrák partnerkamaráink segítségével. Tanulságos volt a thai delegáció látogatása is. Külkapcsolataink fontos eseménye volt a pozsonyi Aranyháromszög Konferencián régiónk képviselete.
Nyílt napi rendezvényünkön részt vettek a pozsonyi, a brünni és a burgerlandi társkamarák, készséggel válaszoltak a megjelentek kérdéseire. Említést kell tenni azokról a tapasztalatcserékről, melyek során delegációnk járt Békéscsabán, Egerben, Nyitrán, Brünnben, Eisenstadtban, Larisszában, Brüsszelben és Pozsonyban. Az utóbbi látogatás során tisztelegtünk Baross Gábor emléke előtt, a sírjánál.
A sok színvonalas program bizonyítja: sikeres volt a munkaszervezet átalakítása. Decemberi közgyűlésünkön vehettük át az ISO 9001:2000 sikeres auditálását bizonyító tanúsító oklevelet. Ez a változások egyik kézzelfogható bizonyítéka, egyben garancia mindenki számára, hogy nemcsak beszélünk, hanem cselekszünk is.

Hogyan tovább 2006-ban?

A válasz egyszerűnek látszik. Tovább a megkezdett úton, a kijelölt stratégiai célok szerint, a CREDO megvalósítása érdekében. A két fő prioritás: a taglétszám növelése és a külkapcsolati munka további élénkítése.
Osztrák, szlovák határ melletti régióban élünk az Európai Unió tagjaként. Ez számos lehetőséget kínál a megye gazdaságának. A kapcsolatok kialakítása megtörtént és számos közös programban vettünk részt. Célunk egy minőségi váltás, mely során nem csak csatlakozunk társkamaráink projektjeihez, hanem kezdeményezőként lépünk fel. Elsőként a már megnyert Phare-pályázatunk célkitűzéseinek sikeres megvalósítása a feladat. Ugyanakkor lépéseket kell tennünk az EU más régiói irányába és EU-n kívüli, gazdaságunk számára lehetőségeket rejtő térségek irányába is.

2005-ben a taglétszám csökkenése 1 százalék alatt maradt, a tagdíjbevételeink viszont meghaladták a bázisévit. Ez azt jelenti, hogy több közepes és jól működő kisvállalkozás döntött úgy: tagjaink közé lép. Természetesen folyamatosan elemezzük a kilépések okait, hiszen ennek megértése a legfontosabb. Idén újra mérjük a tagok elégedettségét, ami további információt ad munkánkhoz. A munkaszervezet és a választott tisztségviselők folyamatos párbeszédet kezdeményeznek tagjainkkal. A kamarai munka akkor hatékony, ha azt tudja nyújtani, amire a tagságnak igénye van. Igaz a szlogen, miszerint: „Nem a kamarának van tagsága, hanem a vállalkozóknak van kamarája." Ha ennek az alapelvnek meg tudunk felelni, akkor 2006 sikeres év lesz a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara történetében.
Kérem, engedjék meg, hogy tagvállalkozásainknak, az elnökség, a munkaszervezet tagjainak, minden választott tisztségviselőnek, együttműködő szervezeteknek megköszönjem 2005-ös munkáját és egyben sikereket hozó új esztendőt kívánjak!
Mihalicz Antal kamarai elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő karácsonykor...

A legtöbb családban vízkeresztkor lebontották a karácsonyfákat. Mi rég fittyet hányunk a szokásra. Tovább olvasom