Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

A kánikula miatt rövidült le idén a dinnyeszezon

Máris befejeződött a dinnyeszezon, mert a kánikulában a dinnyék többsége túlérett. A megmaradt csemegéért sokat kell majd fizetni.
Egy hét alatt duplájára drágult a görögdinnye. A forró napok előtt a nagy láncok száz forint alatti árral csalogatták a vásárlókat, ám mostanra már eléri vagy meghaladja a kilónkénti ár a kétszáz forintot, és még további drágulás várható. A kánikula miatt ugyanis befejeződött a szezon.

Békés megyében a termés alig 5 százaléka van a határban - mondta Lipták László, medgyesegyházi termelő. Korábban, a hűvös időben csak igen alacsony áron, kilónként 10-20 forintért tudták a terményt értékesíteni, a többi pedig megfőtt a földeken a nagy melegben. Az elkövetkező hónapokban minden azon múlik, hogy sikerül-e a növény lombozatát megőrizni, mert csak ekkor van esély újabb dinnyék nevelésére. Lipták a termelők szempontjából az idei szezont rövidnek és pocséknak minősítette.

Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezetője szerint a legkedvezőbb esetben is legfeljebb néhány tízezer tonna dinnye fejlődhet az országban. A szakember szerint a termelőknek át kell értékelniük az egész termesztési módszerüket, miután kiderült, hogy a várhatóan ismétlődő meleghullámokat a köztermesztésben lévő hibridek nem bírják.

A piacról már eltűnt a mediterrán tömegdinnye, ott már rendes időjárás esetén is véget ér ilyenkorra a szezon, import csak a déli féltekéről érkezhet. Az elkövetkező napokban körültekintően érdemes görögdinnyét vásárolni, mert a túlságosan olcsó dinnye a túlérettek közül való, s az ilyennek poshadt a belseje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medián: óriási Fidesz-előny, bejutna az SZDSZ

Az SZDSZ hat százalékos támogatottságát mérte, a választani tudó biztos szavazók körében a Medián… Tovább olvasom