Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A Kaposvári Egyetem ragaszkodik az öltözködési előírásokhoz

Külföldön is óriási nyilvánosságot kapott az egyetem rektorának verdiktje - a színészhallgatók egy csoportja tiltakozásul meztelenre vetkőzött egy teremben.
A Kaposvári Egyetem vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy az oktatók és a hallgatók a mindennapokban és különösen az ünnepi eseményeken az alkalomhoz illő öltözékben jelenjenek meg - tudatta az intézmény vezetése pénteken közleményében.

A magyarországi és külföldi sajtóban, közösségi portálokon az elmúlt napokban nagy nyilvánosságot kapott az egyetem rektorának irányadó öltözködési elveket megfogalmazó utasítása, mellette és ellene érvelő hozzászólásokkal. Előbbiek sajnálatosnak tartják, hogy egyáltalán szükség van egy ilyen utasításra, és egyetértésüket fejezték ki az abban foglaltakkal. A rendelet ellen tiltakozók viszont tüntetést szerveznek - azt kérik, aki nem ért egyet a rektori utasítással, menjen strandpapucsban és törölközőben az egyetemre. A színészhallgatók egy csoportja viszont már csütörtökön kifejezte a nemtetszését azzal, hogy az óraadó tanárukkal együtt meztelenre vetkőztek egy teremben.

Vetkőzéssel tiltakoztak a színészhallgatók. Fotó: Kaposvári Egyete
Vetkőzéssel tiltakoztak a színészhallgatók.
Fotó: Kaposvári Egyetem

Az egyetem vezetése a pénteki közleményében ismételten megerősítette: "ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy az egyetem mindennapjaiban - tekintettel arra, hogy az egyetem egy oktató és kutató hely - és különösen az ünnepi eseményeken - tanévnyitó, diplomaosztó -, vizsgákon az alkalomhoz illő öltözetben jelenjenek meg az oktatók és hallgatók". Hozzátették, hogy ezt továbbra is be kívánják tartatni.

"A célunk tehát változatlanul az, hogy az egyetemen történő megjelenés méltó legyen az itt dolgozó oktatók és hallgatók értelmiségi létben betöltött szerepéhez" - olvasható az egyetem vezetésének közleményében, amely szerint "az utasítás a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény adta keretek között került kiadásra, irányadó öltözködési elveket fogalmaz meg, mely elvektől nem kívánunk visszalépni."

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az egyetem vezetése nyitott a javaslatok meghallgatására és azok alapján a közös vélemény kialakítására, a szabályozás pontosítására.

Az október 1-től hatályos "irányadó öltözködési szabályokról" szóló rektori utasítás kiterjed az egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, azt az esetet kivéve, amikor valaki munka- vagy védőruhát visel. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet.

A rektori utasításban mindenkire kötelező érvényű szabályozásként az ápolt külső (haj, köröm, arcszőrzet), a tiszta, vasalt öltözék, mint "alapvető elvárás" szerepel, továbbá az a nyomatékosan megfogalmazott kitétel, miszerint "kérjük mellőzni a túl rövid szoknyát, rövidnadrágot, túlságosan kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát".

"Az utasítás be nem tartása a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után" - olvasható a dokumentum záró rendelkezésében, mely sem az ellenőrzés mikéntjéről, sem annak konkrét következményéről nem tartalmaz információt, ha valaki eltér az előírás szerinti öltözetet viselésétől.

Olvasóink írták

 • 11. majzik 2013. október 05. 09:47
  „Mellesleg a JUGYU-ban és a Ságvári Gyakorlóban is szoktak szólni az egyetemistáknak az elvárható öltözködés és testápolás ügyekben !

  Nem tudom mi ez a hiszti ?
  Rendes kocsmába járó emberként az ADY tér környéki diák alaphely néhány egyetemistája viselkedése és kinézete alapján .................. hát jó legyen e4lőitélet ! Majd a nagybetűs élet szelektál !”
 • 10. majzik 2013. október 05. 09:43
  „Van gyakorlatuk a szereposztó díványon !”
 • 9. Nyestede 2013. október 05. 08:24
  „Egyáltalán minek egy olyan porfészekbe mint Kaposvár egyetem? Meg kellene szüntetni, és nem lesz vita dress code-ról, nem is beszélve arról, hogy a kaposvári az egyik, ha nem a leggyengébb egyetem az országban.

  Egyébként én egy dologgal bővíteném ki az előírást, hogy senki se legyen elhízott, akkor ugyanis a rektor úr is vehetné a kalapját, ez automatikusan megoldaná az öltözködési kérdéseket.
  Egyébként betartatni egy ilyen szabályozást amúgy sem lehet.

  8. fotelagy
  Te egy tökéletes mérce vagy, csak fordítva vagy beállítva.
  Amivel te vitatkozol az helyes, amivel egyetértesz az ostobaság, Megkönnyíted a döntéshozatalt.
  Az összes olyan hozzászólásod, ami nem tartozik ebbe a két kategóriába, azon pedig lehet nevetni egy jót.
  Én azért a helyedben visszafognám magam, ha más miatt nem hát a hozzátartozóim miatt, mert amit te itt művelsz, az még nekem is kínos, pedig nem is ismerlek. Bár az alapján amit írsz, a tisztelet, az önzetlenség és a szégyenérzet csupa olyan dolog, aminek nem ismered a jelentését.
  Kár, nem tudod mit vesztessz. De ez a hajó neked valószínűleg már elment.”
 • 8. fotelagy 2013. október 05. 07:27
  „Végre egy normális intézkedés ebben a szétzüllött világban! Minden egyetemen be kellene vezetni, többek között a szegedin is! És valóban: ha ez a törvény, akkor be kell tartani. A tiltakozók pedig nem fáznának a sitten, a hűvösön, ahová egyébként valók?Apropó: hogyhogy még nincsenek ott?”
 • 7. zsuzsmo 2013. október 05. 07:26
  „Ez egy kisit túl van lihegve,szerintem. Az előírás önmagában nem egy betarthatatlan dolgokkal teli szöveg. Azonban az már más kérdés, hogy kire fogják ezt mondjuk ráhúzni, hogy ez már túl rövid a szoknya, vagy túl nagy a fülbevaló. De mondjuk ha megnézem, hoy én miben jártam középiskolába, s most hogyan jár as lányok többsége.. Hát...”
 • 6. NP1 2013. október 05. 04:07
  „1. eternette 2013.10.04. 19:46
  "Az egyetem is munkahely, a diákoknak is." - ahol a diákok a munkáltatók! A rektor nem munkáltatója a diákoknak, csak a tanároknak. A diákok az egyetem szolgáltatásait igénybe veszik - amiért fizetnek.”
 • 5. Apátfalvi** 2013. október 04. 23:31
  „A jó öreg Putyin elnök azt is tudná, hogy amikor a megszálló horda és kiszolgálóik miatt szétlövetett főváros haláltusájára emlékezgettek, hogyan járjon el...”
 • 4. Apátfalvi** 2013. október 04. 23:30
  „Az valóban elvárható, hogy ne izzadtságszagúan, koszos körmökkel meg szakadt pólóban járjanak a hallgatók előadásra/vizsgára, de azért ezek az előírások eléggé homályosak, mert hát mit jelent az, hogy "rendezett" meg "nem kirívó"? Ha valaki egy felkarját betöltő tetkót visel, amely ugye kivillan mondjuk egy rövid ujjú póló alól, az már kirívó? Ha valaki kissé megnöveszti a haját és a manapság divatos módon, kicsit kócosan és összeborzolva hordja, az már nem minősül rendezettnek? És akkor mi van, ha az efféle elvetemült alakok mondjuk kiváló átlaggal és szakmai gyakorlattal végeznek? Továbbá kíváncsi lennék rá, hogy mondjuk egy Sorbonne-on vagy egy Harvard-on vannak-e ilyen előírások (vagy ott nem a kaposvári értelmiség szintjéhez felérő hallgatók tanulnak)?”
 • 3. pachakuti 2013. október 04. 21:47
  „Putyin elnök tudná hogyan kell eljárni ezekkel a magamutogató FEMEN imitátorokkal.”
 • 2. Abalajobb 2013. október 04. 21:17
  „A kaposvári egyetem fura ura... <moderálva>.”
 • 1. eternette 2013. október 04. 19:46
  „Szomorú, hogy ilyenre figyelmeztetni kell. Miért vannak felháborodva a színészhallgatók? A bankban, hivatalokban, boltokban is megkövetelik a megfelelő ruházatot, rendezett külsőt. Az egyetem is munkahely, a diákoknak is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik a pénzügyi jogok biztosának hivatala

A pénzügyi jogokat a jegybankban képviseli tovább. Tovább olvasom