Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A Kárpát-medence kicsiben

Alapításának száztizedik évfordulóját ünnepli a mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola. Az évfordulóra meghívták a Kárpát-medence valamennyi, Bolyai nevét viselő iskoláját.
A Bolyai-szellem továbbvitelét, az ifjúság nevelését és a minőségi oktatást, valamint az európai szellem erősítését tqzte ki célul az a háromnapos rendezvénysorozat, amelynek a házigazdája a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola. A Bolyai nevet viselő iskolák találkozóján hat anyaországi és három határon túli magyar iskola képviseltette magát, a szervező iskola mellett a budapesti, kecskeméti, szombathelyi, salgótarjáni és az ócsai „bolyaik”, valamint a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum és az aknaszlatinai Bolyai János-középiskola.
– Nagy öröm számunkra ez a találkozó, melyet immár kilencedik éve szervezünk meg – tájékoztatott Patai Péter, a mosonmagyaróvári iskola igazgatója, aki elmondta: „Jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül: barátságok szövődnek iskolák, tanárok és a diákok között”, de szerinte a magyarságtudat erősítése is kiemelt helyet kap a rendezvényen. Ezt a gondolatot megerősítette dr. Szenes György, a budapesti Bolyai János Fővárosi Gyakorló Mqszaki Szakközépiskola és Gimnázium vezetője is: a találkozó fontos erősítője a Kárpát-medencei magyarok együvé tartozásának. A barátkozás mellett lehetőség nyílik a tapasztalatcserére, megoszthatják gondjaikat, ötleteket adnak egymásnak, és persze a különféle vetélkedők révén egészséges versenyszellem is kialakulhat. A marosvásárhelyi iskola is minden évben nagy izgalommal várja a találkozókat, mely nemcsak a tudás összemérését jelenti számukra, hanem az élménygyqjtés, a kapcsolatfejlesztés lehetőségét is. Bálint István, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója kiemelte: a közös pályázások is segítik az iskolák együttmqködését, közös nyári táborokat és szakmai továbbképzőket is terveznek.
A találkozó első napján a diákok, tanárok kézmqves-foglalkozásokon vehettek részt, majd a Lajta-parti város iskolájáról készült filmet tekinthették meg. A fiatalabbak táncházban, a pedagógusok ismerkedőesten kerülhettek egymáshoz közelebb. Csütörtökön Szabó Miklós polgármester a városháza dísztermében köszöntötte a vendégeket, akik a belváros, az egyetem meglátogatása után a környék nevezetességeit is megtekinthették. A korábbiakhoz híven az iskolák tanulói a névadó munkásságáról, életútjáról is számot adtak, megmérették magukat matematikai feladatokban, de játékos sportvetélkedőn is. A Flesch Károly Kulturális Központban több tucat festményből, rajzból, fényképből nyílt kiállítás.
A Bolyai nevet viselő iskolák összefogásának ötlete az ócsai iskolától származik, így a jövőben újra ők vállalják a találkozó megszervezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fontos mérkőzések a hétvégén

Kiesési rangadónak is titulálható összecsapást rendeznek Sopronban. Az ETO Pakson legalább egy… Tovább olvasom