Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

A kávéfőzés már nem elég

Két évtizede még az általános iskola után elvégzett gép- és gyorsírói szakiskola elég volt ahhoz, hogy titkárnőnek álljon valaki. Ma már alig van szükség a gyorsírástudásra, annál inkább az idegen nyelvek ismeretére, miközben a munkakörnyezet és a követelmények gyökeresen megváltoztak.

Titkár, menedzserasszisztens, személyi titkár, titkárságvezető – a gyakran csupán szépségéért és jó kávéjáért kedvelt régi titkárnő utódai. Az elnevezés a feladatszintet, az anyagi és erkölcsi megbecsülést tükrözi. Miközben a cégeknek szükségük van a klasszikus titkárnői feladatokat ellátó munkatársakra is, a diplomás menedzserasszisztens már a középvezetőkkel egyenrangú helyet foglal el a vállalati hierarchiában.

Pusztán alapfokú gépíró, szövegszerkesztő végzettséggel titkárnőként elhelyezkedni ma szinte lehetetlen, ennyivel csak adatrögzítési munkák elvégzéséhez elégszenek meg a cégek. A titkárnőnek és menedzserasszisztensnek készülők két formában: szak- és továbbképzésként tanulhatják a mesterséget. A szakképzés több szinten folyik, az alapképzésbe akár a tizedik osztályt végzettek is bekapcsolódhatnak, a speciális titkári, titkársági továbbképzéseket azoknak ajánlják, akiknek már van asszisztensi, ügyintézői végzettségük és szakmai gyakorlatuk.

– Évente csaknem kétezer, középfokú végzettségű titkárnő kerül ki az iskolákból – tudtuk meg Sójáné Dux Ágnestől, a Magyar Titkárnők Egyesületének elnökétől. Középfokú végzettségnek minősül az ügyintéző titkár, az idegen nyelvű gyors- és gépíró, valamint a szerkesztőségi és iskolai titkár. Az országban több mint harminc közgazdasági vagy pénzügyi szakközépiskola indít nappali tagozaton ingyenes középfokú ügyviteli szakképesítést adó évfolyamot, ahol a diákok a szokásos középiskolai tantárgyakon kívül gépírási ismereteket, helyesírást, szövegszerkesztői és levelezési alapismereteket, táblázatkezelést és adatbázis-készítést tanulnak. Középfokon a világháló készség szintű használata, a prezentációkészítés éppúgy követelmény, mint az ügyviteli, titkári, igazgatási, gazdálkodási és jogi ismeretek. Az iskolák a korábban érettségizettek számára is indítanak középfokú szakképzést. Nappali tagozaton az első szakképzés ingyenes, a 21 év alatti diákoknak a kétéves képzésért nem kell fizetniük.

Emelt színtű középfokú végzettséget jelent a menedzserasszisztensi, ügyintéző titkár I. szakképesítés. A jelöltek tanulnak viselkedéskultúrát, protokollt, a külföldi vendégek fogadásához szükséges alapvető ismereteket és szakszókincset. Ezen a szinten már elvárható az alkotmány, a munkajog, a polgárjog üzleti szerződésekre vonatkozó részeinek ismerete. Ezzel a végzettséggel havi 100-150 ezer bruttó fizetést kaphat egy titkárnő.

A menedzserasszisztensektől és a titkárságvezetőktől a munkáltatók elvárják egy nyelv középfokú és egy másik nyelv minimum alapfokú ismeretét. Az irodavezetői tanfolyamokon marketing- és statisztikai ismereteket, etikettet és protokollt is tanulnak a résztvevők.

A multinacionális cégeknél gyakran az asszisztens feladata az ajánlatok és költségvetések készítése, elvárás a magas szintű kommunikációs készség és az információmenedzsment. Ezeknél a cégeknél a titkárnők számára is felvételi követelmény a PowerPoint, az Acrobat Reader és a különböző internetes keresők ismerete. A technikai újdonságokkal lépést tartó titkárnőknek nem okozhat gondot a szkenner, a digitális fényképezőgép, a kivetítő használata sem.

Az iskolák nem olcsók, a legdrágább a menedzserasszisztensi szakképesítést adó tanfolyam, ára eléri az évi 300 ezer forintot, ami a felső vezetők mellett dolgozó titkárnők, személyi titkárok és titkárságvezetők egyhavi fizetésének felel meg.

Állami finanszírozással vagy költségtérítéssel tanulnak a Szent István Egyetem GTK Vezető- és Továbbképző Intézetében a felsőfokú akkreditált titkárságvezető szak nappali tagozatos hallgatói. A képzés levelező tagozaton költségtérítéssel is folyik. A tananyagban a szokásos titkári ismeretek mellett szerepelnek jogi, vezetési és projektmenedzsment-ismeretek, valamint a matematika és a nyelvművelés is. Az intézményben folyó levelező vagy hét végi képzés jó lehetőség a már titkárnőként dolgozóknak, de azok a diákok sem járnak rosszul, akik később valamilyen egyetemen vagy főiskolán tanulnak tovább, mert az itt eltöltött két év egy tanévnyi kreditpontot jelenthet a főiskolai képzésben.

A Nyíregyházi Főiskola a tanulni vágyó titkárnőknek nappali és levelező képzést kínál, a Szent István Egyetemen 2000-ben indult a titkárságvezető-képzés, és a Veszprémi Egyetem Gazdaságtudományi Kara Zalaegerszegen és Budapesten is képez titkárságvezetőket szakközépiskolákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőzsdére megy a Google

Mintegy 2,7 milliárd dolláros részvénykibocsátásról döntöttek a Google-nél, így… Tovább olvasom