Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

A kávéfőzés története a vendéglátóipari múzeumban

A kávéfőzés különböző eszközei, kannák, dobozok, csészék is láthatók A fekete leves - a kávéfőzés története című kiállításon április 23-tól a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Budapesten.
Az október 24-ig látogatható tárlaton az érdeklődők megismerkedhetnek a kávécserjével, a pörkölés és az őrlés műhelytitkaival, majd - a kiállítás legnagyobb részében - a kávéfőzés eszközeivel a különféle korokon és kultúrákon át.

Keleti népek kávésedényei, XVII. századi török kanna és egy török szoba tárgyai idézik a kávézás bölcsőjét, a Közel-Keletet. Nyugat-Európa igen díszes, elegáns, majd az ital elterjedésével egyre egyszerűsödő kávéskannáit a XVIII. századtól kezdve váltották föl a ravaszabbnál ravaszabb főzőberendezések: szűrőkannák, perkolátorok, forgatható kippkannák, lombikok, vákuummal működő paralellszifonok és bécsi kannák, majd a XIX. század végétől az elektromos és nagy nyomással működő kávéfőzők. A hajdani óriás kávéházi tartályokat később felváltották a különféle karos presszógépek, mára pedig a párnás és kapszulás masinák, a kiállításon szinte mindegyikből megcsodálható egy vagy több változat - közölte az intézmény az MTI-vel.

A szocialista maszekvilágra Simon Imre kávéfőző-készítő és -javító kisiparos műhelyének néhány gépe és berendezési tárgya, valamint az általa gyártott híres Atomic, Mocca és Bambi főzők emlékeztetnek. A látogatók megtekinthetik a különféle kávépótlók színes dobozait, plakátokat, csészéket, amelyek a szűkösebb napok vagy a koffeintől ódzkodó kávékedvelők italait idézik.

A kiállítást barista-emutatók és különféle kávés programok kísérik, ezekről a www.mkvm.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők. A tárlat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Fazekas & Kimmel Gyűjtemény közös munkájának eredménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TOTÓ-eredmények

A TOTÓ 15. heti szelvényén szereplő mérkőzések eredményei.
Tovább olvasom