Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

A KDNP-s polgármesterek kitűzik a székely lobogót

A román fél magatartásával a székely autonómiatörekvéseket akarja "visszasorolni" - véli Pálffy István.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) által delegált polgármesterek is kitűzik a székely lobogót településeiken - mondta Pálffy István, a kisebbik kormánypárt szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kereszténydemokrata politikus példaként említette Barcsot, Óbudát, Tatát, Somogyvárt, Tökölt, Vácot és Ceglédet, ahol már kitűzték, illetve a napokban elhelyezik a székely zászlót szolidaritásuk jeléül és a nemzeti összetartozás kifejezéséül. Az MTI kérdésére azt mondta, országosan mintegy két tucat, KDNP által delegált polgármester dolgozik.

Hozzátette: felkérnek minden hazai önkormányzatot, hogy kövessék az európai együttélés normáinak betartására felhívó mozgalmat.

Pálffy István köszönetét fejezte ki azoknak, akik a határokon túli településeken kitették a székely lobogót, és "bátran kimutatták szolidaritásukat székely testvéreinkkel". Azt kérte, akkor is segítsenek, amikor a román hatóságok szankciói majd jogerőre emelkednek.

Hozzátette: emellett azt is kérik, hogy azok a települések, amelyeknek eddig nem volt székelyföldi testvérvárosi kapcsolatuk, és szándékukban áll, minél előbb létesítsenek ilyet.

Pálffy István - aki a sajtótájékoztatón a székely mellett a baszk, a szorb, a lapp népek zászlóját is bemutatta - azt mondta: Európában több olyan őshonos kisebbség van, amelynek történelmileg kialakult, hosszú évszázadokon át őrzött hagyománya a lobogó tisztelete, és nemzeti identitásuk, önazonosságuk egyértelmű jelképe.

Kiemelte: a román fél magatartásával a székely autonómiatörekvéseket akarja "visszasorolni", kulturális értelemben is, ugyanakkor a zászlók kihelyezésének megakadályozásával sokkal inkább felhívják a figyelmet a közigazgatás átalakításának tervére, amellyel megbontanák Székelyföld egységét.

Ha ez volt a cél, akkor "köszönjük szépen, mert ennél jobban felhívni a figyelmet arra, hogy mire készül a román kormányzat, nem lehetett volna" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

A kibontakozó székelyzászló-mozgalom nyilvánvalóvá teszi egész Európa és az unió számára is, hogy Romániában semmibe veszik az alapvető európai normákat, a közösségek autonómiáját, és "egy sovén, meghaladott, 19. századi szemlélettel tekintenek rá".

Pálffy István jelezte: terveik között szerepel, hogy az önkormányzati szövetségekkel is felvegyék a kapcsolatot, az egyéb lehetséges lépésekről Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külügyminiszter és Németh Zsolt államtitkár folyamatosan egyeztet.

Olvasóink írták

  • 2. DMagóg 2013. február 08. 14:19
    „Pistike! Hatalmas szívfájdalmunk ez -melletted is vagyunk-, csak van még sok-sok fájdalmunk, amit kezelnetek kellene! Nem tüneti kezeléssel, hanem gyógyítással!
    Igen, igen, rendre kiújul az a seb, de vannak -talán kezelhetőbb- fájdalmaink is! Melyik fájdalom is gyötör bennünket jobban? Persze, persze, az is, de leginkább az, amibe -már-már bele is pusztulunk! Térj magadhoz!”
  • 1. grafika88 2013. február 08. 14:14
    „Mit ugrálnak ???? Miért feszítik a húúúrt ??? részeges Pálfi mit kavarja a kakát ..román--magyar között ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: újabb magyar egyetemeket támogat az azeri kormány

Ősztől az eddigi egy egyetem mellé további kilencre érkezhetnek azeri hallgatók. Tovább olvasom