Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A KDNP járt jobban a frakciószövetség létrejöttével

A frakciószövetség elnöki posztja lényegtelen és értelmezhetetlen funkció az Országgyűlésben - véli Török Gábor politológus. A Fidesz és a KDNP egyezkedéséből egyértelműen a kereszténydemokraták kerültek ki győztesen.
A Fidesz és a KDNP egyezkedéséből egyértelműen a kereszténydemokraták kerültek ki győztesen. A politológus szerint a Fidesz elsőszámú célja az volt, hogy a Kereszténydemokrata Néppártot ne engedje ki a szövetségből, és a parlamentben is egyben tartsa a két pártot. Ezzel azt a képet kívánták őrizni, hogy a két szervezet továbbra is azonos úton jár.

A két politikai erő alkudozásában egyértelműen a KDNP akarata érvényesült. Egyértelműen ők jártak jobban azzal, hogy önálló frakciót hoznak létre – véli Török Gábor. Orbán Viktornak még azt sem sikerült elérnie, hogy formálisan egyedül irányítsa a frakciószövetséget, hiszen Semjén Zsolt, a KDNP vezetője társelnök lett – mondta. Török Gábor szerint ez is a KDNP akaratának érvényesülését mutatja.

A frakciószövetség ugyanakkor egy szimbolikus dolog, a parlamentben igazából az számít, ki a frakció vezetője. A párt létrehozhat ugyan olyan funkciót, amelyet a saját belső hierarchiájában a frakcióvezető fölé helyez, a parlamenti életben azonban valódi döntési kompetenciája a frakcióvezetőnek van – tette hozzá a politológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város érdekeire figyelemmel

(Lakossági akarat – Kisalföld, 2006. április 22., 8. oldal) Tovább olvasom