Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

A KDNP üdvözli a kuláküldözés áldozatainak emléknapját

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli, hogy az Országgyűlés által megszavazott határozat értelmében ezentúl minden június 29-e a kuláküldözés áldozatainak emléknapja lesz.
Ezzel a jelképes gesztussal kívántak a kormánypártok enyhíteni a méltóságukban és emberségükben tönkretett gazdák és leszármazottaik érzetét, csekély jóvátételt nyújtva a rengeteg szörnyűségért melyen keresztülmentek - írta a kisebbik kormánypárt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az emléknap kapcsán kiemelték: fontos célnak tartják, hogy a soron következő nemzedékek is megismerjék a kommunista rendszer működésének embertelenségeit, valamint a magyar középparaszti réteg szenvedéseinek történetét.

"A múlttal való szembenézés jegyében mi kereszténydemokraták tisztelettel és együttérzéssel emlékezünk azon embertársainkról, akik a vidéket szolgálták, de egy kegyetlen rendszer megfosztotta őket mindattól, ami számukra egy élet munkáját jelentette" - zárul a kommüniké.

Az Országgyűlés hétfőn Varga László KDNP-s politikus emléknapról szóló indítványát 345 igen szavazattal, 7 nem ellenében és egy tartózkodás mellett hagyta jóvá. A kormánypártok mellett az, MSZP, a Jobbik és az LMP politikusai is igennel voksoltak, a tartózkodó és az ellenszavazatokat a Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők adták le.

A határozatban az Országgyűlés elítéli a kommunista diktatúra idején a magyar középparasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést. Emellett javasolja, hogy a kuláküldözés történetéről és körülményeiről rendszeresen, méltó módon emlékezzenek meg, hogy a fiatal nemzedékek megismerhessék a középparaszti réteg szenvedését.
A megemlékezés napja minden év június 29-e, Péter-Pál napja, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdetének napja, "a parasztság ünnepe" volt.

Olvasóink írták

  • 3. klj-54 2012. március 27. 14:30
    „Az Orbán és csapata áldozatainak emléknapja mikor lesz?”
  • 2. igazságkereső 2012. március 27. 12:04
    „A banki hitel károsultaknak mikor lesz emléknapjuk s őket ki fogja üdvözölni és kártalanítani? Ez is egy nagyon fontos kérdés napjainkban, bizony válaszra vár!”
  • 1. kontrapista 2012. március 27. 10:16
    „Újfennt magát minősítette a DK-s csoport, amelyet a Gyurcsány hozott létre az örökös összeférhetetlenségével.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezné az Országgyűlés jogállását a Fidesz

Jogi személynek minősítené az Országgyűlést a fideszes Varga István, rendezve ezzel a parlament… Tovább olvasom