Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

A keleti partnerség támogatásáról is egyeztettek a V4-ek

Értékes eszköz az uniós érdekérvényesítésben a visegrádi országok együttműködése, a csoport elismerést és tekintélyt vívott ki magának a régi tagállamok körében is - mondta Kövér László házelnök pénteken Budapesten.
A visegrádi országok parlamenti elnökeinek találkozóján, az Országházban Kövér László kiemelte: az EU-n belül az egyik legjelentősebb gazdasági növekedési potenciállal Közép-Európa rendelkezik. Ez a régió lehet a kontinens gazdasági és kulturális megújulásának egyik motorja, és súlya növekedni fog a jövőben - értékelte.

Ez a közös küldetés még közelebb hozhatja egymáshoz a négy országot, ami azért is fontos, mert csak összefogással lehet erősebb és versenyképesebb Közép-Európa - mutatott rá Kövér László. Hozzátette: Közép-Európa kohéziója Európa egészét erősíti.

A házelnök emlékeztetett: a térség megerősödéséhez jelentős mértékben hozzájárult a 2011-es magyar, majd lengyel EU-elnökség. 2013-2014-ben pedig Magyarország a Közép-európai Kezdeményezés és a V4 soros elnöki posztját betöltve a régió értékeire - a hagyománytiszteletre, a kultúrák találkozásából fakadó kreativitásra, a toleranciára és a szolidaritásra - épít - fűzte hozzá.

Mint mondta, a V4 elnökségét Lengyelországtól vette át Magyarország, és a lengyelek több célját - például a biztonsági és védelmi együttműködést, az energetikát, a keleti partnerség kezdeményezést és a nyugat-balkáni kapcsolatok erősítését - továbbviszik. Emellett nagy hangsúly kerül az észak-déli közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, a kis- és közepes vállalkozások közötti kapcsolatok erősítésére, valamint a parlamentek közötti együttműködésre - sorolta.

Kövér László közölte: a V4 magyar elnökségét már eddig sok eredmény jellemzi, több magas szintű találkozót rendeztek, és már megkezdték az egyeztetést az elnökségi feladatokat átvevő Szlovákiával. Megjegyezte: újabb kiemelkedő esemény lesz a V4+keleti partnerség külügyminiszteri találkozó április végén Budapesten.

Az MTI felvételei.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra is, hogy fontos a visegrádi csoport ismertebbé és elismertebbé tétele. Az ismertséget a négy ország lakossága körében is növelni kell, ugyanis a visegrádi együttműködés a tagországokban sem eléggé ismert - értékelte.

Hozzáfűzte: lényeges a közvélemény alapos és átfogó tájékoztatása, a civil kapcsolatok erősítése, és ezért is örvendetes, hogy a V4 jelentősen megemeli a Visegrádi Alap költségvetését.

Kövér László közölte: az ülésen a V4-es országok parlamenti együttműködéséről, a közös érdekérvényesítés lehetőségeiről és a keleti partnerség támogatásáról tárgyalnak. Emellett a lengyel szenátus elnökének javaslatára Ukrajna is napirendre kerül, továbbá a cseh szenátus elnökének kezdeményezésére egyeztetnek arról a levélről, amelyet a mianmari képviselőház elnökének küldenének, és amelyben az ottani demokratikus folyamatot támogatják.

A pénteki tanácskozáson részt vesz Bogdan Borusewicz, a lengyel szenátus elnöke, Ewa Kopacz, a szejm elnöke, Milan Stech, a cseh szenátus elnöke, Jan Hamácek, a cseh parlament alsóházának elnöke, valamint Renáta Zmajkovicová, a szlovák parlament alelnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tescós rablás - Három életfogytiglan első fokon

Három életfogytiglant szabtak ki többszörösen minősülő emberölés, rablás és más súlyos bűncselekmények miatt Süveges Péter és társai ügyében. Tovább olvasom