Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

A kiesést ma is kudarcnak tartja

Szentes Lázár pályafutása csúcsának tartja, hogy 1982-ben játszhatott a spanyolországi világbajnokságon.

Győrből elsőként szerepelt vb-n és Salvador ellen gólt is szerzett.

A magyar válogatott szép sorozat végén harcolta ki a részvételt a Mundiálra, ahol előbb 10-1-re legyőzte Salvadort, majd 4-1-re kikapott a Maradona által vezérelt argentinoktól. A belgák elleni 1-1 aztán a csoportmérkőzések utáni búcsút jelentette a Mészöly-legénység számára.

- Nemsokára kezdődik a németországi világbajnokság. Ilyen tájt eszébe jut, hogy huszonnégy éve ön is ott volt a vébén?

- Csak ilyen tájt... Szokásomtól eltérően a héten néztem a sport tévét, ahol éppen azt, majd az 1986-os vébét idézték. Meglehetősen furcsa összeállítás volt, a filmet nézve nem nagyon idéződtek fel bennem a régi emlékek.

- Gondolom van mit felidézni. Salvadornak például gólt lőtt, a belgák ellen pedig csak néhány perc hiányzott a sikerhez...

– Igen, de a szereplést és a kiesést akkor is kudarcként éltük meg és most is annak tartom. Reális esélyünk volt ugyanis a továbbjutásra. Ránk, magyarokra azt mondják: a nagy tét megbénít bennünket. A belgák ellen ez nem volt igaz, mert jól játszottunk, vezettünk, ám egy nagy hiba miatt gólt kaptunk. Persze kár lenne ezért egy-két embert hibáztatni, hiszen teszem azt, ha több gólt rúgunk, az övék csak szépítéshez lett volna elegendő.

- Pályafutása csúcsának tartja a vébé-szereplést?

- Egyértelműen. Akik emlékeznek rá, milyen viszony volt akkoriban a legjobb magyar csapat, a Rába ETO és a válogatott vezetése között, az érti meg, amit mondok: minden kűlső körülményt kikapcsoltam és csak az egyéni érdekeimet néztem, hogy kijuthassak a vb-re. Alkalmazkodtam ahhoz a közeghez, amelyben gusztustalan módon viselkedtek játékosok. Én amolyan díszpinty lettem, hiszen más jól teljesítő győri futballistát nem vittek ki a világbajnokságra.

- Négy évvel később még kijutott a magyar csapat a vébére, azóta viszont tart a hosszú szünet. Hogyan látja az esélyeinket?

- Nemrégen olvastam az interneten - sajnos mostanában van időm nézegetni... - egy fehérvári hozzászólást. E szerint Májer Lajos, a Videoton játékosa mondta, amikor legyőzték a Real Madridot: ötven évnek el kell telni ahhoz, hogy magyar labdarúgó ismét győztes gólt szerezzen az UEFA-kupa döntőjében. Ebből húsz már eltelt... - tette hozzá a szurkoló.

- Ezt értsük úgy, hogy húsz éve nem játszottunk vébén és még harminc esztendő hátra van...?

- Az igazság valahol középen lehet. A jelenlegi körülmények között azt kellene csinálnunk, mint a többi, hozzánk hasonlóan kis országnak. A rendelkezésre álló minőségi játékosokat két, legfeljebb három hazai csapatba koncentrálni, akik nem lennének teljesen esélytelenek a nemzetközi kupákban. Ezek a labdarúgók fejlődhetnének, hozzáedződhetnének az európai színvonalhoz, így lehetne előrelépés. Sokan felhozzák példának az MTK utánpótlás-nevelését, de azt már nem tudják, hogy a korosztályok legjobbjait úgy lopkodják össze az egész országból.

Az szerintem nem nevelés és nem is fair. Tőlünk nem messze, Ausztriában már régen létrehozták a tartományi központokat, lépegetnek is előre a labdarúgás ranglétráján. Persze ez állami segítség, szerepválallás nélkül nem megy, mert nincs mindenhol egy szupergazdag Várszegi Gábor és nincs mindenhol Tarsoly Csaba, aki Győrött akar hasonló kollégiumi rendszert működtetni.

- Kicsit féltem ettől a beszélgetéstől, azt gondoltam, az utóbbi időszak ezdői kudarcai után egy zárkózott és sértődött emberrel beszélgetek majd. Ehelyett egy felszabadult és kedélyes Szentes Lázárt kaptam...

- Az elmúlt két évben - Debrecent is ideszámítva - nem úgy sikerültek a dolgaim, ahogy elterveztem. A kudarcok okairól azonban én nem nyitottam ki a számat, azt mondtak és írtak rólam, amit akartak. Most már minden tekintetben topon vagyok, akár már edzést is tudnék tartani.

- Ha már szóba hozta az edzősködést, keresik a klubok, vannak ajánlatai?

- Sajnos nincsenek, de igaz, elsősorban külföldre szeretnék menni. Arrafelé pedig nagyon magas és nagyon vastag falak vesznek körül bennünket.

- Akik vagyunk vagy a magyar labdarúgás állapota miatt?

- Az utóbbi. Megnézik, hogy hol tart a válogatott és hogyan szerepelnek a magyar klubcsapatok és Kelet-Európából már meg is előz bennünket egy cseh, egy szlovák, de még egy román edző is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebben keresnek állást, mint áprilisban

Országosan és helyi szinten is csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Győr-Moson-Sopron megyében… Tovább olvasom