Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A kilencedik művészet mestereit avatják

A szakácsművészet Oscarjával kitüntetett sztárok és a gasztronómia egyéb ágainak francia csillagai gyűlnek össze ma Győrben, hogy a kilencedik művészet nagycsaládjának magyar tagjait felavassák.
„ Jót csak jóból lehet” címmel, a Prosper Montagné Club (PMC) jelmondatát idézve 2003. november 11-i számunkban írtunk arról, hogy a nemzetközi gasztronómiai szervezetnek megalakul a magyarországi képviselete. Az erről szóló együttműködési szerződést Győrött, a Hotel Schweizerhofban írták alá a francia klub és a Magyar Éttermi Szövetség (MÉSZ) vezetői. Azóta a cégbíróságon bejegyezték a hazai csoportot, tíz alapító tagját pedig szintén a megyeszékhelyen avatja fel az anyaszervezet elnöksége ma este. Másnap Budapesten, a Gundel étteremben további nyolc tag is leteszi az esküt és elkötelezi magát a PMC céljai mellett. A ceremóniák alkalmából gall földről hazánkba érkező gasztronómiai kiválóságok háromnapos program keretében megyénket, a fővárost és vendéglátóhelyeit is megismerik.
A magyarországi klub első elnökétől, a Hotel Schweizerhof vezetőjétől származott a csatlakozás ötlete. Gross Erwin ugyanis a magas minőségű gasztronómia elkötelezettje, ezért számára a francia konyha étkezési kultúrája jelenti a példát. Még évekkel ezelőtt felkérte a szakmában világhírnevet szerzett Joseph Mattert a szállóhoz tartozó étterem étlapjának kialakítására. Azóta a mesterszakács, aki főzött már Clintonnak, Kohlnak és Mitterandnak is, rendszeresen visszajár Győrbe. Vele folytatott beszélgetései során jutott arra a következtetésre Gross Erwin, hogy a magyar kulináris kultúra fejlesztése érdekében a hazai PMC megalakítása a kívánatos, ez a gasztronómiai nagycsalád ugyanis a pedagógiát a minőséggel ötvözi. Elválik az olyan szélsőségektől, amelyeket a hasonló étkek iránt érdeklődőket összefogó ínyencklubok vagy az elitrétegnek különlegességeket nyújtó, gazdaságosan már nem finanszírozható éttermek képviselnek .
A szakácsművészet csúcsán álló mesterek 1950-ben hozták létre a gasztronómia párizsi atyjáról elnevezett PMC-t, amelynek Franciaországon kívül Belgiumban, Luxemburgban, Svájcban, Németországban, Japánban és már hazánkban is működik nemzeti klubja. Alapítási fázisban van az angol, az USA és a brazil klub. A tagok – akiknek a száma eléri az ötezret – a kilencedik művészetet képviselő nagycsaládnak tartják magukat és a tradíciók modern megőrzésére törekednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes közvetítés

Az internet forradalmasította az álláskeresési szokásokat is. Az on-line szolgáltatók oldalaira az… Tovább olvasom