Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

A kilencedik nap

A megtörtént esetet feldolgozó filmben André atyát, a luxemburgi papot a náci megszállók Dachauba hurcolják, majd kilenc napra kiengedik azzal a feladattal, hogy a katolikus egyház vezetőit a nácik oldalára állítsa.
rendező: Volker Schlöndorff

forgatókönyvíró: Andreas Pflüger, Eberhard Görner
operatőr: Tomas Erhart
zene: Alfred Shnitke
producer: Jürgen Haase
vágó: Peter R. Adam

szereplő(k):
Ulrich Matthes (Henri Kremer Abbé)
August Diehl (Gebhardt)
Bibiana Beglau (Marie Kremer)
Germain Wagner (Roger Kremer)
Hilmar Thate (Bischof Philippe)

A film sztorija

A megtörtént esetet feldolgozó filmben André atyát, a luxemburgi papot a náci megszállók Dachauba hurcolják, majd kilenc napra kiengedik azzal a „feladattal", hogy a katolikus egyház vezetőit a nácik oldalára állítsa. Cserébe szabadságot, családja és fogolytársai megmenekülését ígérik. A szabadság kilenc napja alatt minden nap jelentkeznie kell a fiatal, karizmatikus Gestapo főnöknél, Gebhardtnál, akinek hideg precizitással megfogalmazott érvei kísértésbe hozzák és elbizonytalanítják.

Kilenc hosszú napon át folyik a szellemi párbaj. Az abbénak az utolsó napon döntenie kell, hogy melyik oldalon áll... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Adamovics Anna

"Volker Sclöndorff-nak mégis sikerült, hiszen a katolikus papok háborús
szenvedéseiről valóban nem esett még szó, a történet Jean Bernard emlékiratait adaptálja filmre. A lelki pásztor 1941-42-ben több mint egy esztendeik raboskodott a Dachau-i koncentrációs táborban. Az ok, amiért a náci párt több katolikus papot börtönbe záratott, nem volt más, mint a számos egyházi alak részvételével kirobbanó felkelés, mely a vezető párt elleni lázadás okán robbant ki. A filmben, amely csak részben alapul Bernard önéletrajzi írásán, a főszereplő Henri Kremer abbé, aki kilenc nap szabadságot kap, melyet arra kell kihasználnia, hogy a katolikus egyházfőket a nácik oldalára állítsa. Ha a küldetést teljesíti, végleg szabadlábra helyezik, ha nem, sorsa a lassú, életfogytig tartó kínzás Dachauban. Rövid szabadsága alatt a Gestapo főnöke, Gebhardt ellenőrzi tevékenységét."
A teljes cikk

mozinet.hu - AM

"A mostanában moziban játszott, második világháború témáit feldolgozó művek között a céljaiban monumentális A bukás és a Sorstalanság mélylélegzetű képei után A kilencedik nap a megoldásaiban szolidabb alkotás, amely elsősorban kérdésfelvetéseivel és elvpárbajaival hat a nézőre. Schlöndorff, bár új művének feszültsége kicsit eresztett fénykori alkotásaiéhoz képest, a nagy történelmi háttér előtt még mindig ember és ember lélekgyötrő, értelemostromló párharcát szerepelteti a középpontban."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasi Cégregiszter - kapcsolat

A Vas Megyei Cégregiszter a Lapcom kft. regionális üzleti adatbázisa.

Tovább olvasom