Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A kimleiek országos harmonikasikere

Harmonikakirálynak is nevezik az ’50-es, ’60-as évek nagy harmonikását, a most 85 éves Tabányi Mihályt. P a névadója a minap Keszthelyen megrendezett I. Országos Harmonika Gálának, ahonnan a kimleiek egy első és egy harmadik díjat hoztak el.
Véringer Ferencné varrónő Kimlén. A keddi napja azonban másfél éve szigorúan a harmonikáé. Szorgalmasan gyakorol, együtt játszik a többiekkel és szívesen vasalja ropogósra a fellépőruháját.
– Húsz éve kaptam egy hangszert ajándékba a szüleimtől – vallja a középkorú asszony. – Ez eddig a szekrény háta mögött pihent, de most alighanem behozzuk a lemaradást. A helyi kábeltévén láttam a felhívást a tanfolyam indulásáról, gondoltam, belevágok. A lányom, Ágnes is itt játszik. A vasárnap többnyire nálunk tabu, akkor gyakorolunk – élvezettel.
Gundter Gábort munkája leginkább a vidékfejlesztéshez meg a pályázatíráshoz köti, szabadideje viszont kifejezetten a zenéé, meg a kimlei harmonikásoké. Ahogyan mondja, jó ide tartozni, a gyakorlás, a fellépés idejét együtt tölteni. Dankó Attilánénak, a helyi posta munkatársának akkor csillant fel a szeme, amikor azt hallotta, nincs olyan ember, akit ne lehetne megtanítani harmonikázni. Az asszony is jelentkezett az együttesbe, s azóta társaival együtt fellépett jó néhány szigetközi falu, valamint Arak, Bezenye, Mosonmagyaróvár és Keszthely színpadán.
Burdi István – noha negyven évig a vendéglátásban muzsikált – soha nem indult versenyen. Felesége és a kimlei harmonikaegyüttes csoportvezetője unszolására mégis benevezett. Sikerrel, hisz a keszthelyi versenyen élete legnagyobb sikerét érte el: duó kategóriában a legelőkelőbb helyen végeztek.
A kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó együttes tagjai közül többen legföljebb csak álmodtak a harmonikakirállyal való személyes találkozásról. Keszthelyen tizennégyüknek azonban mindez teljesült. Az eddiginél is lelkesebben, kitartóbban folytatják a gyakorlást, készülnek a következő fellépésre: szerenádra, házassági évfordulóra, az év végi közösségi és kisebbségi rendezvényekre.

Tabányi, a harmonikakirály

Amerikába készül a világ több országában csak harmonikakirályként emlegetett Tabányi Mihály, akinek a nevéhez iskola is fűződik a fővárosban. Pege Aladár haláláig a legendás bőgőssel koncerteztek együtt. Tabányi a fájdalmas veszteség ellenére a tengerentúlon négy helyen lép fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom