Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A Kisalföld receptjei 3. kötet!

Az előrejelzések alapján nagy siker lesz a harmadik kötet is. Eddig több mint háromezren rendelték meg!
Az előrejelzések alapján nagy siker lesz a harmadik kötet is. Eddig
több mint háromezren rendelték meg!

A titok

A titok egyszerű: háziasszonyoktól háziasszonyokig szólnak a receptek, amelyek segítségével, az együtt evéssel szeretetteljesebbé, meghittebbé válhatnak a hétköznapok, az ünnepek. Olvasóink kívánsága teljesült azzal, hogy a főételeket tartalmazó, zöld és sárga borítójú könyvek mellett húsvétra elkészül a harmadik, nagy süteményeskönyv, az édes és sós ínyencségek tárháza.

A Kisalföld receptjei 3. kötetét, a Nagy süteménykönyvet három nap alatt több mint háromezren megrendelték. Ők már biztosak lehetnek abban, húsvétkor megkapják a várva várt kötetet, amely kiegészíti az eddigi két gyűjteményt. A megrendelők közül szólaltattunk meg hármat.
Kívánják a jó ízeket

Sisáné Giczi Gyöngyi férjével együtt három gyermeket nevel Ménfőcsanakon. A 14 éves Roland, a 9 éves Norbert és a 3 éves Dorina naná, hogy megkívánják a jó ízeket, így az anyuka naponta főz, hétvégén pedig a családi asztalról nem hiányozhat a süti sem.

– Olcsóbb, ha otthon készül az ebéd vagy a vacsora, de a családtagok esténként igénylik a főtt ételt – magyarázta az asszony, aki kivételes szerencsének tartja, hogy három gyermeke mellett jelenleg hat órában dolgozhat. – A húsok kategóriájában verhetetlennek bizonyult a tavaszi tekercs, a sütemények közül pedig nálunk az Unicum-torta aratta az eddigi legnagyobb sikert. Igyekszem a család kedvében járni, mert nem mindegy, a napi rohamtempó mellett mennyit és mit esznek. Húst a szüleinktől kapunk, a háznál nevelt csibe íze teljesen más, ezt megtapasztaltuk. Sütemény hétvégenként mindig kerül az asztalra, a gyerekek a piskótaalapú sütiket kedvelik legjobban, és a lapokat jó sok gyümölccsel, lekvárral ízesítem.

Gyöngyi megsúgta még: férje üzletkötőként járja az országot, hét közben keveset tud segíteni a gyerekek ellátásában és a házimunkában. Hétvégente azonban mindig megbeszélik, mi kerüljön az asztalra – ebben pedig gyakorta a Kisalföld-szakácskönyvekre is támaszkodnak.
Unokájával süt a hétvégén

– A kapuvári bicskás szeletet kipróbáltuk, nagyon ízlett nekem és az unokámnak is – mondta el érdeklődésünkre a fogadott unokáját egyedül nevelő Fekete László, aki gyakran főz. – Nemcsak Bernadett, de a magam kedvére is jót teszek azzal, ha finomat eszünk. A süteményeskönyvet külön érdeklődéssel fogadom, mert hétvégente az unokámmal mindig készítünk valami finomságot. Úgy tudom, egy kedves ismerős, Kovácsné Ilike rétesei is helyet kapnak a könyvben, így aztán dupla öröm, hogy tőle is tanulhatunk mi, olvasók.
Fekete László két és fél éve tragikus hirtelenséggel, egy szívinfarktus következtében veszítette el feleségét. Kis unokájáért megharcolt, azóta egyedül viseli gondját. A nyugdíj előtt álló férfi a szomorú eseményt megelőzően is sütött-főzött egyedül, így ma is szeret a konyhában tenni-venni. A Kisalföldből már ismert rétesrekorder Kovács Lászlóné Ilike karácsonyra meglepte az egyedül maradt családot.

– Többféle rétest kaptunk, nagyon meghatódtam Ilona figyelmességén, hogy gondolt ránk – sorolta Fekete László. – A receptek most bizonyára benne lesznek a könyvben, talán kipróbáljuk mi is, bár nálunk most az egyszerű, a lekvárral vagy kikevert vajkrémmel és vastag tejszínhabbal díszített piskótatészta a sláger, legalábbis ez most Bernadett kedvence. Név- és születésnapokon is mindig én készítem a tortát vagy a süteményt, ha összejön a család, s ezt húsvétkor is így tervezzük. Lehet, hogy már a harmadik kötetből.

„Szeretetből főzünk"

Lakics Gyuláné már nyugdíjas, ám 67 évesen rendszeresen főz négytagú családja, férje, leánya és húszéves unokája kedvéért.

– Nagyon szép az első két kötet, fantasztikusak a képek – szögezte le elöljáróban az asszony. – Igyekszem az egészséges táplálkozásnak megfelelően sok zöldséggel, gyümölccsel főzni, ugyanakkor a hagyományos, bevált receptekhez is ragaszkodunk. Az édesanyám receptjei közül én is küldeni szeretnék néhányat.
Lakicséknál nagyon megy a süti, már a huszadik évében lévő unoka is szívesen sertepertél a konyhában, s az egyszerűbb étkek elkészítésével maga is boldogul. Ezzel együtt Márta asszony is nagyon várja a harmadik, megjelenésre váró kötetet, amelyből – ígérete szerint – több receptet kipróbál majd.

– A konyha, a főzés összetartja a családot is, sokszor hárman, én, a lányom meg az unokám sem férünk el egyszerre benne. Ilyenkor átengedem a terepet, s hagyom a dolgot a lányokra. A generációs együttélés feltétlen előnye, hogy mindketten hamar és nagyon jól megtanultak főzni, s ez így természetes. Minden Kisalföld-receptkönyv másért izgalmas Talán Szabó Csilla kollégánk, a szakácskönyvek szerkesztője sem számított ekkora sikerre a már házhoz szállított vagy csupán megrendelt könyveket illetően.

– Nem kell különösebb tudomány és alapanyag, hogy a legfinomabb ebéd vagy vacsora kerüljön a család asztalára – vélekedett a Kisalföld-szakácskönyvek szerkesztője. – Ugyanakkor minden könyv másért kuriózum: az egyikbe népi ételeket válogattunk, a másikban a grillek, a savanyúságok vagy épp a lekvárok kaptak hangsúlyt. A receptek nem ismétlődnek és közel sem nevezhetők szokványosnak. Köszönet érte azoknak a lelkes olvasóinknak, akik fáradságot és időt nem kímélve mintegy 2700 kitűnő leírással örvendeztettek meg bennünket. Több receptet magam is kipróbáltam, s közben egyre több időt töltöttem a konyhában. A könyvekből többféle fortély, apró trükk is kiolvasható. És büszke vagyok, hogy két családi receptet is méltónak találtak a mesterszakácsok, hogy helyet kapjanak az első kötetben: egyik a nagymamám fatörzstortája, a másik pedig gyermekkorom nagy kedvence, a „zalai laktató".

Nem csak édesszájúaknak

Edvi László, Pető István, Sátor László és Suga Péter mesterszakácsokként segítették ismét a műhelymunkát, O. Jakócs Péter „mesteri" fotói láttán a nem éppen farkasétvágyúak vagy a fogyókúrázók is azonnal enni kezdenének a süteményekből. A receptek alapján pedig még a kezdők is könnyedén meghódíthatják a konyhát, no és a család éhes gyomrát. A süteményeskönyv megjelenését elsősorban lapunk olvasói sürgették, így közkívánatra, az eddiginél is több oldalon több mint 300 torta, édes és sós sütemény, valamint parfék receptjét tartalmazza a legújabb kötet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint szemetes város Sopron?

Tovább olvasom