Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A kisebbségi magyarok zenei mindenevők

Az Európai Unió keleti határán élő nemzeti kisebbségek közül az ukrajnai és a szlovákiai magyarok szeretik a legjobban a zenét, míg a magyarországi szlovákok szeretik legjobban a többségi társadalom zenéjét - állapította meg a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet részvételével zajló összehasonlító kutatás.
Az elemzés szerint a kelet- és közép-európai kisebbségek többsége jobban szereti saját zenéjét a többségi társadalom zenéjénél, csak néhány esetben találunk kivételt ez alól: ilyenek az Oroszország kalinyingrádi régiójában élő litvánok, a Fehéroroszországban és Ukrajnában élő lengyelek, valamint a magyarországi szlovákok is, akiknek harmada kedveli csak a magyar, s csupán ötöde szereti csak a szlovák zenét (a fennmaradók tehát mindkettőt vagy egyiket sem szeretik).

A kutatásból az is kiderül, hogy az EU keleti határain élő nemzeti kisebbségek közül az ukrajnai és szlovákiai magyarok, illetve a Lengyelországban élő ukránok a zenét általában sokkal jobban szeretik a többi kisebbséghez viszonyítva. Legkevésbé muzikálisak a kalinyingrádi régióban élő litvánok és a Fehéroroszországban élő lengyelek. Ebben természetesen számos összetétel-hatás - így például az adott kisebbség életkori összetétele - is szerepet játszik.

A kérdőíves felmérés 2009 végétől 2010 tavaszáig készült országonként és kisebbségenként 400-800 fő megkérdezésével. A zenét három kategóriára osztották fel: a többségi társadalom zenéjére, a kisebbségi társadalom zenéjére és globális zenére - tájékoztatta az MTI-t Bernát Anikó, a TÁRKI kutatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házbontás közben rádőlt a fal egy asszonyra

Egy romos ház elbontása közben agyonnyomott egy 65 éves asszonyt a kidőlő fal a Borsod-Abaúj-Zemplén… Tovább olvasom