Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A kísérleti állatok miatt aggódik az Európai Bizottság

Brüsszel úgy látja, Magyarország nem ültette át megfelelően a tudományos kísérleteknél használt állatok védelméről rendelkező uniós irányelvet.
Úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországra az Európai Bizottság, mert Brüsszel úgy látja, Magyarország nem ültette át megfelelően a tudományos kísérleteknél használt állatok védelméről rendelkező uniós irányelvet - tudatta csütörtökön az Európai Bizottság.

Ezzel második szakaszába lép az ebben az ügyben január végén Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárás. Az irányelv átültetésének határideje tavaly november 10-e volt - emlékeztet közleményében a brüsszeli testület, amely úgy látja, hogy Magyarország ezt nem tette meg megfelelően.

A bizottság arra is kitér, hogy az uniós jogszabály célja az, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentse a tudományos kísérletekben használt állatok számát, és előírja, hogy az állatokat, ahol csak lehet, mással kell helyettesíteni, anélkül, hogy ez a kutatások rovására menne.

Magyarország márciusban tájékoztatást adott a vonatkozó magyar jogszabályokról, és a bizottság ez után is úgy véli, hogy az irányelv nem minden része szerepel a magyar jogban.

"A magyar jogszabályok úgy tűnik, nem biztosítanak megfelelő védelmet a kísérletekben használt főemlősöknek" - részletezi kifogásait a brüsszeli testület.

A bizottság emlékeztet, hogy az indoklással ellátott véleményre Magyarországnak két hónapja van válaszolni, és ha a magyar intézkedést a bizottság nem tartja elégségesnek, akkor a kötelezettségszegési eljárás következő, harmadik szakasza az, hogy a bizottság a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordulhat, hogy a törvényszék ítélje meg, Magyarország eleget tesz-e az uniós jogból fakadó kötelezettségeinek.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. május 30. 16:44
    „Jogosan!
    Ghandi mondta: (nem tudom szó szerint idézni) Egy nemzet nagyságát mutatja hogyan bánik az állatokkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az eljárás megszűnése kizárólag a magyar emberek teljesítménye

Selmeczi Gabriella szerint a magyar emberek 2004 és 2010 között fizették az árát a… Tovább olvasom