Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

A kiskörei duzzasztás ˝megcsapolta˝ a Tiszát

A Tisza középső szakaszára továbbra is a kiskörei vízlépcsőnél megindított duzzasztás miatt felgyorsult apadás jellemző - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője szombaton.
A tiszai vízállási adatok mindezt hűen tükrözik, Kisköre-alsónál például már az első fokú árvízvédelmi készültséghez rendelt adatnál alacsonyabb a vízszint - tette hozzá Lovas Attila.

Tájékoztatása szerint a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a valamennyi folyó apadt, ami lehetővé tette, hogy a még készültségben lévő Tisza menti árvízvédelmi szakaszokon megszüntessék a védelmi fokozatot. Így már csak a Hortobágy-Berettyó jobb partján van érvényben másodfokú árvízvédelmi készültség Kisújszállás és Karcag között.

Az elmúlt napon nem változott a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg is 659 négyzetkilométert borít belvíz az igazgatóság működési területén. Belvízvédelmi fokozatban pénteken a karcagi és a kisújszállási szakaszokon történt változás, ahol a jó hidrometeorológiai helyzetre tekintettel a harmadfokú készültséget eggyel mérsékelték. Az 54 szivattyútelep 2,3 millió köbméter vizet emelt át befogadók irányába.

A Közép-Tisza vidékén a vízügyi szervezet 290 emberrel védekezett az ár- és belvíz ellen.

A területi vízgazdálkodási társulatok közül a mezőtúr-tiszazugi harmadfokú, a további öt másodfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. A települési önkormányzatok közül 47 védekezik a belterületeket elöntő víz ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az MSZP választmányi ülése

Szombaton délelőtt megkezdődött a szocialista párt választmányi ülése; Simon Gábor, az MSZP… Tovább olvasom