Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

A kitelepítés emlékezete

A kitelepítés hatvanadik évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést és emlékműavatást tartottak tegnap Hegyeshalomban. 1946-ban 567 német származásút vittek Németországba a községből.
A hegyeshalmi vasútállomás közelében elhelyezett emlékmű köré gyűltek tegnap a kitelepítés évfordulójára emlékezők, határon innen és túlról. Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében elmondta: a rendszerváltás előtt ezt a történelmi eseményt az elferdítés vagy a tabuk jellemezték. Pedig a németek és magyarok együttélése, multikulturális egysége hozzájárult hazánk fejlődéséhez. A második világháború után azonban a kollektív bűnösség elve alapján összeírták a német származásúakat. 1946. május 10-én kezdődött el a kitelepítés Hegyeshalomban, összesen 567 embert költöztettek Németországba. A jóérzésű magyar emberek, az egyház és az értelmiség is a segítségükre sietett. Szabó Miklós elmondta: a magyarországi németek több mint felének, összesen 250 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét. Hangsúlyozta: mai szemmel nézve ez etnikai tisztogatás volt, hisz más népcsopor-

toknak készítették elő helyüket. A rendszerváltás után aztán a kisebbségi népcsoportoknak újra megteremtődött a lehetőség, hogy bekapcsolódjanak a társadalmi és kulturális életbe. Az alelnök végül úgy fogalmazott: „Hajtsunk fejet az »áldozatok« előtt, ám emeljük fel hangunkat, hogy hasonló esetek többé ne történhessenek meg.”
Az ünnepi beszéd után Butsy Lajos mosoni plébános és Kiss Miklós evangélikus lelkész szentelte meg az emlékművet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petz: utolsó ballagás, utolsó évfolyam

Elballagott az utolsó évfolyam 92 diákja a győri Petz Lajos Egészségügyi Középiskolában tegnap… Tovább olvasom