Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A klímaváltozás miatt hosszabb a parlagfűszezon

A klímaváltozás azzal is együtt jár, hogy hosszabb az allergiát okozó parlagfű szezonja, és északabbra haladva egyre rosszabb a helyzet a 16 évvel korábbihoz képest - közölték amerikai kutatók hétfőn.
A tanulmányban megállapították, hogy 2009-ben 27 nappal tartott tovább a parlagfűszezon az Egyesült Államok egyes részein, mint 1995-ben. Minél északabbra haladunk a nyugati féltekén, annál nagyobb a változás a pollenszezon hosszában.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertetett tanulmány szerint a parlagfű pollenje asztmát és szénanáthát okozhat, és évente mintegy 21 milliárd dollárba (mintegy 4 ezer milliárd forint) kerül az Egyesült Államoknak.

Mint Lewis Ziska, az amerikai mezőgazdasági minisztérium munkatársa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, ez nem hipotézis vagy modell, ez valami olyasmi, amit valóban tapasztalnak a terepen az elmúlt években. Még olyan területeken is, mint Texas, Oklahoma vagy Arkansas, ahol a parlagfűszezon némiképp rövidült, jóval nagyobb mennyiségben termelődött pollen az utóbbi években, miáltal az érintettek asztmás és allergiás tünetei erősödtek. A parlagfű vélhetően nem is az egyetlen növény, amelynek a felmelegedéstől meghosszabbodott a szezonja - tette hozzá Jay Portnoy immunológus.

A parlagfű pollenje tulajdonképpen annak jelzőjéül szolgál, hogy általában és összesen mennyi pollen kerül egy-egy évben a levegőbe. Markerként való kiválasztását indokolja, hogy szezonját, pollenképződését könnyű nyomon követni. A parlagfű virágzása akkor kezdődik, amikor a nappalok kezdenek rövidülni, a nyugati féltekén június 21. után, és akkor marad abba, amikor az első fagyok megérkeznek.

Az átlagos hőmérséklet globális emelkedésével azonban - különösen az északabbra fekvő területeken - később jönnek az első fagyok, ami meghosszabbítja a parlagfűszezont.

Olvasóink írták

 • 2. kalkutta 2011. február 22. 17:53
  „Miii? Klímaváltozás van? És nekem még nem szóltak? Ejnye-ejnye.
  Amúgy mindenre van statisztika és azok ellenkezőjére is.”
 • 1. mazsolaszolo 2011. február 22. 14:02
  „Olyan kényelmes dolog mindent a klímaváltozásra fogni, nemde?
  Szerintem leginkább a rendszeres gondozás - kaszálás, kézi-gépi parlagfűírtás - hiányan miatt egyre hosszabb a parlagfűszezon. Mintha nem volna elég munaknélküli, aki örömest fogna kaszát, fűnyírót a kezébe - jobb híján - csak hát nincs, aki megfizesse őket. Elment lóvé Póda ingatlanjaira, Orbán szőlővesszeire, Gyurcsány KISZ-vagyonára meg a több megtollasodott "képviselő úr" , honayta és honanya pluszjavadalmazásiara. Így aztán nincs, aki fizesse a révészt...bocs, a kaszást.

  Vagy inkább A Kaszást. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 milliót raboltak egy pécsi kaszinóból

Tizennyolc millió forintot zsákmányolt az a két fegyveres, aki kedd hajnalban kirabolta a Pécs… Tovább olvasom