Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

A Klubrádió megmaradásáért demonstráltak

A Klubrádió megmaradásáért tartott szimpátiatüntetést vasárnap délután Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél a Hadd Szóljon! Egyesület.
A szervezők a többi közt tartós frekvenciajogosultságot követeltek a mintegy két éve ideiglenes engedélyekkel működő budapesti regionális rádiónak, emellett sürgették az elvesztett vidéki hálózat újjáépítését, valamint közösségi, vagyis ingyenes sugárzási lehetőséget követeltek.

Pikó András, az egyesület elnöke arra kérte a megjelent több ezer embert, írják alá petíciójukat, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához címeztek. A köztársasági elnököt pedig arra kérte: kezdeményezzen társadalmi párbeszédet egy új médiaszabályozás kidolgozása érdekében.

Arató András, a rádió vezérigazgatója azt mondta: rádiója az elmúlt években a sajtószabadság szimbólumává vált, amivé a médiahatóság tette. "Elérték, hogy a Klubrádió legyen a világhírű magyar adó" – fogalmazott, a rádió egyik szlogenjére utalva.

A Klubrádió megmaradásáért demonstráltak. Fotó: MTI (galéria)

Felidézte a csatorna elmúlt kétéves történetét, amely alatt az általuk használt hullámhosszra zenei rádiós pályázatot hirdetett a médiatanács. "Unortodoxiának" nevezte, hogy a hatóság máig nem adott tartós sugárzási jogot a rádiónak, és kijelentette: a médiahatalom célja a rádió gazdasági tönkretétele. Közölte azt is: 2012-ben a médiatanács és a rádió között a frekvenciáikkal kapcsolatos jogvitákban "hat bírósági ítélet állapította meg, hogy a hatóság törvényt sértett".

Haraszti Miklós, az EBESZ korábbi médiafelelőse azt mondta: azért folyik a véget nem érő bírósági eljárás a Klubrádióról, "mert az egypárti médiahatóság egyszerűen semmibe veszi az eddigi ítéleteket". Ungváry Rudolf író úgy fogalmazott, "olyan hatalommal állunk szemben, melynek hazug voltához képest az összes eddigi hatalom önkénye eltörpül".

A rendezvényen Hernádi Judit színművész és Bródy János zenész is szólt a jelenlévőkhöz. A felszólalások között olyan közéleti személyiségek képét vetítették ki a színpadon, akik hangüzeneteikben álltak ki a Klubrádió mellett. Köztük volt Parti Nagy Lajos író, Jancsó Miklós filmrendező, Esterházy Péter író és Iványi Gábor lelkész.

A Klubrádió megmaradásáért demonstráltak. Fotó: MTI (galéria)

A rádiói szimpatizánsai a bő egyórás rendezvény alatt megtöltötték a Batthyány-örökmécsest körüli teret. Többen a nemzeti lobogóval érkeztek, mások a Demokratikus Koalíció zászlóival és tábláival, amelyre a párt logója mellett városuk, kerületük nevét írták. A tömegben feltűnt a politikai tömörülés két politikusa: Vadai Ágnes és Molnár Csaba alelnök is. A demonstrálók transzparensei a Klubrádió melletti kiállásról és a kormány bírálatáról szóltak.

A Klubrádió frekvenciajogosultsága 2011 februárjában járt le a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián, azóta működik ideiglenes, 60 napos engedélyekkel. A médiatanács a budapesti frekvenciára 2011 júliusában írta ki a pályázatot, és decemberben az Autórádiót hirdette ki nyertesnek. A döntést azonban a Klubrádió a bíróságon megtámadta, amely alaki érvénytelenség miatt kizárta az Autórádiót. A hatóság azonban később a Klubrádiót – és a többi pályázót is – kizárta ugyanezen okokból. A rádió az elmúlt bő egy évben számos bírósági eljárást indított a hatóság határozatai ellen, végleges döntés azonban még nem született.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2013. február 25. 15:40
  „Nem beszélve a nemzeti és etnikai hozzátartozásról !

  lásd. játékosok!”
 • 4. reader 2013. február 25. 10:17
  „Nem nagy kár lenne érte ha megszűnne.
  Ha meg ontani akarják a mocskot akkor dobják össze a zombi hallgatóik és tüntizők az adósságát!
  Még elvárnák, hogy ingyé´?”
 • 3. pachakuti 2013. február 24. 22:26
  „Még azt mondják, hogy az agyhalál után nincs élet?”
 • 2. RowarAtkinson 2013. február 24. 20:20
  „Ezt a héber rádiót végleg be kéne tiltani, mert folyamatosan hazudnak....”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. február 24. 18:24
  „ha már összeröffentek, perselyezhettek volna a mocsokláda adósságának a törlesztéséért...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ vasárnapi nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 24-ei KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom