Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

A koalíció győzelmére számít az Európai Unió

Európa a hazai koalíció újabb győzelmére számít, s az államháztartás rendbetételét várja az új kormánytól. Az Európai Unió általában nem fűz értékelő megjegyzéseket a tagállamokban rendezett választásokhoz – legfeljebb az EU-t érintő kihívásokat szem előtt tartva.
Mint az Európai Bizottság egy tisztségviselője elmondta, ezúttal is kizárólag a nagy európai pártcsaládok tagjai jutottak be az Országgyűlésbe, ami aláhúzza a magyarországi politika kiszámítható és mérsékelt jellegét. - Brüsszel szemében az ijesztő példa Lengyelország, állandóan változó pártrendszerével, radikalizmusra való hajlamával - fejtegette a neve elhallgatását kérő, korábban Magyarországgal foglalkozó eurokrata, aki szerint az új kormány legnagyobb kihívása az államháztartás rendbetétele lesz. Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialista Párt elnöke Brüsszelből gratulált az MSZP-nek választási sikeréhez, megjegyezve, hogy ha a második forduló megerősíti a párt kormányon maradását, továbbá az olasz baloldal is győz, úgy az európai szocialisták immár az EU-tagállamok több mint felében, 13 országban irányítanak majd egyedül, vagy koalícióban.

A hétfői francia és belga sajtó meglehetősen visszafogottan foglalkozik a magyarországi választásokkal, amely ezúttal az olaszországi voksolás árnyékába került. A brüsszeli Le Soir internetes kiadása az AFP hírügynökség elemző jellegű tudósítását veszi át, amely az MSZP-SZDSZ győzelmet valószínűsíti. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor az AFP szerint egyaránt „karizmatikus", míg azonban az „ifjúkommunistából lett milliomos üzletember" „dinamikus és médiatudatos", addig a „nacionalista jobboldal" vezetője populista kampányt folytatott a külföldi vállalatokkal szemben.

A párizsi Le Monde keddi keltezésű számában megjelenő tudósítás szerzője úgy véli: Gyurcsány és Orbán két, teljesen különböző jövőképet jelenít meg. Előbbi kulcsszavai: fejlődés, modernizáció, külföldi befektetések. Utóbbi a demokratikus átalakulás emblematikus figurája, aki valaha a Soros Alapítvány ösztöndíjával tanult, de ma már „nacionalista hangsúlyokkal" adja elő populista programját, s autójára is Nagy-Magyarországot ábrázoló matricát ragasztott.

- Erre az eredményre számítottam, s azt hiszem, a második forduló megerősíti az MSZP-SZDSZ győzelmet – nyilatkozta lapunknak Fejtő Ferenc. A Párizsban élő magyar író, történész, aki utoljára decemberben járt szülőhazájában, úgy véli: Gyurcsány Ferenc a „jobb stílusának" köszönheti a sikert, mivel „mértéktartó, ügyes kampányában nem hagyta elragadtatni magát az ellenzék vezető pártjának barbár, balkáni modorától". – Orbán Viktor elszámította magát: azt hitte, hogy a mai Magyarországon életre lehet hívni a korai Horthy-kort idéző populista hangot – mondja a 97 éves író, aki viszont elfogadja az Orbán által használt közmondást („az nevet, aki utoljára nevet"); szerinte pontosabban: „nem szabad előre inni a medve bőrére."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendet sértettek Csornán

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Tovább olvasom