Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A koalíciós megállapodásnak a kormányprogramot is alávetik

Mindkét kormánypárt elkötelezett a július 1-jén elfogadott koalíciós kiegészítő megállapodás végrehajtása iránt, olyannyira, hogy a kormány július 18-i ülésén dönt arról is, hogy a július 1-jén elfogadott célok végrehajtásának a kormányprogramot is alárendeli - minderről Kóka János, az SZDSZ elnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen azt is elmondta, szokásos ellenzéki blöffnek tartja a Fidesz "visszaállamosításra" tett ígéreteit.

Kóka János stabilizációs szempontból sikeresnek ítélte a kormány eddig megtett lépéseit. Mint mondta, az elmúlt 10 év legnehezebb évén vannak túl, egyszerre jelentkeztek ugyanis a stabilizációs programmal szembeni népszerűség-vesztés és a reformok beindításának nehézségei. A július 1-jén elfogadott koalíciós megállapodást kiegészítő dokumentumban Kóka János szerint sikerült rögzíteniük azt, hogy "sem megoldásában, sem filozófiájában nem akarják a Kádár-rendszert" és a reform-menetrenddel a kitűzött célok mellett meghatározták a programok végrehajtásának határidejét is. Az ingatlanadó bevezetésének kapcsán az SZDSZ álláspontja is az, hogy az erről szóló jogszabályokat 2008 január 1-től hatályba kell léptetni, de szükség van 1 év felkészülési időre, így az új adónemet csak 2009-től vethetik majd ki az önkormányzatok. Az ingatlanadó mértékéről és a luxusadó értékhatárának esetleges csökkentéséről Kóka János nem tudott részleteket mondani. Mint mondta, ezek még egyeztetéseket igényelnek, de az MSZP-nek saját pártján belül is ki kell erről alakítania álláspontját.

Az SZDSZ elnöke azokkal az ellenzéki ígéretekkel kapcsolatban, amelyek arról szólnak, hogy hatalomra kerülésük esetén "visszaállamosítják" majd a privatizált állami intézményeket és vállalatokat, azt mondta, bízik abban, hogy ez csak a szokásos ellenzéki blöff. Úgy látja ugyanis, hogy senkinek nem lesz majd érdeke a "visszaállamosítás", és mint mondta, eddig sem volt példa egyik politikai párt részéről sem ilyen "durva" beavatkozásra a liberalizált piacokon.

Kóka János 4 csomagban foglalta össze a koalíciós felek által elfogadott reform-menetrendet. Ezek: a növekedési csomag, amelyben a kis- és középvállalkozások, illetve a kutatás terén szükséges lépések találhatók, az igazságosság csomag, amelyben az oktatás, a nyugdíj, a szociálpolitika és a környezetvédelem kapott helyet, az átláthatóság csomag, amelyben az egyházak finanszírozása, a rendőrségi civil kontroll megteremtése, a pártfinanszírozás és az ügynöktörvény kapott helyet, illetve az egészségügyi csomag, amelyben az új egészségbiztosítási modell kidolgozása kapta a főszerepet.

Forrás: Hír tv

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mini tornádó, tomboló vihar Szabolcsban

Kidőlt fák, oszlopok, letépett háztetők maradtak a szerda délután Szabolcsban tomboló vihar után. A… Tovább olvasom