Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A köhögés csak egy tünet

A köhögés lehet akut, ha pedig a három-nyolc hetet meghaladja, akkor krónikus köhögésről beszélünk. Akut köhögés elsősorban a közönséges megfázáshoz társul.
A köhögés lehet akut, ha pedig a három-nyolc hetet meghaladja, akkor krónikus köhögésről beszélünk. Akut köhögés elsősorban a közönséges megfázáshoz társul. A krónikus köhögés több tényező együttes fennállása mellett jelentkezik, de lehet önálló tünete az asztmának, egyéb krónikus légzőszervi betegségnek, a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlásának, de akár daganatos betegségnek is.

Az előzmények kikérdezése nagyon fontos, mivel ez közelebb vihet bennünket a betegség megállapításához. Fontos tisztázni, mióta tart a köhögés, hogyan kezdődött, változott-e mostanában a jellege. Milyen tényezők befolyásolják? Például ha a beteg a testhelyzet-változtatással hozza összefüggésbe a köhögést, akkor felmerül idült tüdőtályog, üregképződéssel járó tbc gyanúja is.

Az étkezéssel kapcsolatban fellépő köhögés hátterében állhat a nyelőcső és a légcső közti sipolyképződés is. Reggel jelentkező köhögés többnyire a dohányzással összefüggő krónikus hörghurutra, míg az éjszakai köhögés inkább gyomorsav-visszaáramlásra, szívelégtelenségre, gyerekekben asztmára gyanús. Ez utóbbit támasztja alá, ha a köhögés hideg levegő hatására lép fel.

A továbbiakban azt kell tisztáznunk, hogy jár-e a köhögés köpettermeléssel, annak milyen a külleme, milyen könnyen szakad fel. Fontos tudni, hogy társul-e a köhögéshez mellkasi fájdalom, torokfájás, légszomj, rekedtség, szédülés. Jó, ha a köhögést a vizsgáló orvos is hallja. Akut köhögésről akkor beszélünk, ha az a háromhetes időtartamot nem haladja meg. Az akut köhögés leggyakrabban átmeneti, ártalmatlan jelenség, de életveszélyes állapotokhoz is társulhat, például tüdőembóliához, szívelégtelenséghez, tüdőgyulladáshoz. A leggyakrabban vírusos, illetve bakteriális fertőzésről van szó, de irritáló anyagok belégzése, valamint krónikus légúti betegség fellángolása is okozhatja.

A krónikus köhögés többnyire három hétnél tovább tart. Ennek leggyakoribb oka a dohányzás, ami a cigarettafüst hörgőt irritáló hatásával vagy gyulladásos elváltozások okozásával, illetve a váladéktermelés fokozásával vált ki köhögési ingert. Emellett gyakori okok az asthma bronchiale, refluxbetegség (a gyomorsav visszacsorgása a nyelőcsőbe), gyógyszermellékhatás, krónikus hörghurut, felső légúti fertőzést követő átmeneti légúti fokozott ingerlékenység. Kevésbé gyakran szívelégtelenség, légszennyezettség, foglalkozási ártalmak állnak a háttérben, ezért fontos rákérdeznünk a beteg foglalkozására (autószerelők, műanyaggyártással foglalkozók, takarítók). Mivel nyelőcső- vagy légcső-tüdő daganat is állhat a háttérben, ezért ennek kizárására mellkasröntgen-vizsgálatot kell végeznünk.

Dr. Horváth Zsuzsanna
belgyógyász

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem Bill Gates a leggazdagabb

El kellett búcsúznia Bill Gatesnek a világ leggazdagabb embere titulustól. Az új győztes a mexikói… Tovább olvasom