Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A költségvetési bizottság támogatta a bérkompenzációhoz szükséges módosító javaslatokat

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén támogatta a bérkompenzációhoz szükséges módosító javaslatokat és ezzel összefüggésben az idei költségvetési törvény 21 milliárd forinttal való módosítását.
A bérkompenzációhoz szükséges módosító javaslatot ismertetve Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: azok a munkáltatók vehetik igénybe a kiegészítő bérkompenzációt, amelyek az összes dolgozójuk esetében teljesítik az elvárt béremelést. További kritérium, hogy a vállalkozás állományának létszáma a tavalyihoz képest az idén nem csökkenhet, a teljes munkaidőből részmunkaidőbe kerülők mértéke pedig nem lehet több 20 százaléknál. Emellett a foglalkoztatónál a 2011-es bruttó átlagkereset nem haladhatja meg a 215 ezer forintot.

A kompenzáció azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak tud segíteni, amelyek még az elvárt öt százalékos béremelést sem tudják teljesíteni - magyarázta a helyettes államtitkár. A meghirdetett pályázat szerint ebből három százalékot vehetnek igénybe a vállalkozások.

A pályázható összeg - amely a de minimis szabály hatálya alá esik, azaz csekély összegű állami támogatásnak minősül az EU-ban - a mezőgazdasági termelői ágazatban hároméves időszakra nézve legfeljebb hétezer euró, más ágazatokban pedig maximum 200 ezer euró lehet. Az NGM számításai szerint a 21 milliárd forintos keretösszeg nagyságrendileg 450 ezer munkavállaló foglalkoztatásához járulhat hozzá - egészítette ki a módosító javaslat szövegét a bizottsági ismertetéskor a helyettes államtitkár.

A pályázat 21 milliárd forint keretösszegű, és amennyiben a támogatásokat egy vállalkozás megkapja, úgy azt a szociális hozzájárulási adóból való levonásnál januárig visszamenőleg érvényesítheti - felelte Veres János (MSZP) képviselő kérdésére Kardkovács Kolos.

Veres János azt is felvetette, hogy Északkelet-Magyarországon, ahol az előző években a fagykárok miatt a mezőgazdasági vállalkozások már kimerítették a de minimis szabály adta lehetőség kínálta hétezer euró támogatást, nem tudják majd igénybe venni a bérkompenzációs pályázati lehetőséget.

Válaszában Kardkovács Kolos elmondta: az EU támogatási szabály a mezőgazdaságon kívüli vállalkozásoknál 3 év alatt 200 ezer euró, azaz 60 millió forint, amely bizonyára elegendő. Ugyanakkor elismerte, hogy a mezőgazdasági vállalkozásoknál okozhat gondot a 7 ezer eurós, azaz 21 millió forintos felső korlát, "mivel ebben a szektorban a közvetlen EU támogatások működnek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi Jogok Európai Bírósága: 2011-ben 34 magyar vonatkozású ítélet született

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly 34 Magyarországot érintő ügyben hozott ítéletet, ebből 18… Tovább olvasom