Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A Költségvetési Tanács idén kiemelt figyelmet szán a fenntartható növekedés és az államháztartás kölcsönhatásaira

A Költségvetési Tanács (KT) idén kiemelt figyelmet szentel a közép- és hosszú távon fenntartható fejlődés és az államháztartás kölcsönhatásainak elemzésére - derül ki a KT idei első, csütörtöki ülését követően a parlament honlapján közzétett dokumentumokból.
A testület rendkívül fontosnak tartja a gazdaság versenyképességének, hatékonyságának javításával az államháztartás tartós egyensúlyának erősítését. Ennek rendeli alá a véleményalkotásában segítséget jelentő kutatások tervét, és ebből a célból  több szakmai konzultációt is tervez.

A KT idén is kiemelten értékeli a központi költségvetés megalapozottságát, az államadósság-szabály érvényesülését - jegyezték meg

A tanács folytatja az előző elnöki ciklusban kialakult gyakorlatát, amelynek során véleményezési munkájában alapvetően az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakmai hátterére támaszkodik, ezen túl igénybe veszi a különböző üzleti, kutatóintézeti, akadémiai, egyetemi elemzéseket annak érdekében, hogy széles körű bázisra építkezhessen az államháztartás bevételeire és kiadásaira ható külső és belső tényezők értékelése során. 

A Költségvetési Tanács tevékenységének középpontjában az államháztartás egyensúlyának elérését és megőrzését célzó törvényi előírások teljesülésének elemzése, betartatásának segítése áll. A tanács megállapította, hogy az államadósság-szabály mind 2017-ben, mind a korábbi években érvényesült. A GDP-arányos államadósság évről évre folyamatosan csökkent. 

A beszámolók és a feladatterv teljes terjedelmében megtekinthetők a Költségvetési Tanács honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századvég: 2017-ben is stabilan és tartósan növekedett a Fidesz

Az év végére a pártszövetség támogatottsága a teljes népesség körében 36, a biztos szavazó pártválasztók körében 52 százalék volt - derül ki a Századvég kutatásából. Tovább olvasom