Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A költségvetésről beszélt Orbán a Fidesz frakcióülésén

A jövő évi költségvetés összeállításának rendezőelveiről beszélt Orbán Viktor a Fidesz-frakció keddi ülésén, ahol tájékoztatást adott arról, hogy jövő héten, november 16-án megkezdődik a büdzséjavaslat vitája az Országgyűlésben - közölte a tanácskozás után Lázár János.
A Fidesz frakcióvezetője újságírók előtt azt mondta, a képviselőcsoport egységesen támogatja a költségvetés koncepcióját, a konkrétumokról pedig további egyeztetések lesznek.

Lázár János kifejtette: a kormányfő egy általános gazdasági tájékoztatást is adott. Mint mondta, amíg nem indul be a gazdasági növekedés, addig az ország nincs könnyű gazdasági helyzetben, "láttuk, hogy a szocialisták milyen csődhelyzetben hagyták itt Magyarországot. Ezek után a kormánynak rendet kell tennie".

Hozzátette, a legfontosabb, hogy a következő egy évet arra szeretnék szánni, hogy újjászervezzék az országot.

A tanácskozáson szó volt a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról is, és Orbán Viktor azt a tájékoztatást adta, hogy rövidesen döntés születik az ügyben - ismertette Lázár János.

Téma volt az alkotmánymódosítás és a 98 százalékos különadó is; utóbbival kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, zajlanak a számítások, hogy a különadóból mekkora bevétel folyhat be. "A személyi kör felmérése is egy hosszabb folyamatot jelent az ötéves visszamenőleges hatály okán" - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy a tulajdonjog bekerülhet-e több más alapjog mellé az általa jegyzett alkotmánymódosításba, a politikus úgy válaszolt: ha szerdán szavaz a Ház a módosító indítványokról, "akkor ez egy lezárt körnek tekinthető". Hozzáfűzte, az Alkotmánybíróság (Ab) eddigi döntéseinek átolvasása után az a benyomása alakult ki, hogy az élethez és emberi méltósághoz való jogból az Ab az elmúlt húsz évben nagyon sok mindent le tudott vezetni, és szerinte ez megfelelő garanciákat jelent.

(Hétfőn arra a kérdésre, hogy így az Alkotmánybíróság dönthet-e a magán-nyugdíjpénztári járulékokról, azt felelte, hogy ezt a kérdést majd a testület dönti el, mert bizonyos alapjogok tekintetében felülbírálhatják a törvényhozókat.)

Az alkotmányügyi bizottság indítványa úgy változtatna Lázár János eredeti javaslatain - az alkotmány, valamint az Ab-törvény módosításán -, hogy azokban mégsem kötnék össze az Ab hatáskörét a népszavazási tilalmakkal. Ehelyett azt mondanák ki, hogy a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az Ab akkor semmisíti meg, ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti.

Olvasóink írták

 • 10. KolomparBeyonce 2010. november 11. 08:32
  „Birom hogy it nindenki milyen nagy szakember, hozzaerto kozgazdasz es politologus aki pontosan belelat az allami koltsegvetesbe es tudja mi miert van, mi mennyi, es ebbol mi hogy lesz. Bar csak ti vezetnetek az orszagot!”
 • 9. rouge 2010. november 10. 08:53
  „Az előző 8 év akkora KO-ba vitte az országot, hogy ebből nagyon nehéz egy csapásra kihozni. Mozgástér az igen csak kevés van. Erről gondoskodott drága MSZP-s kormányunk.Aki meg azt hitte, hogy ennyi idő alatt eljön a kánaán, annak itt az ideje, hogy felébredjen!
  Türelem! Az állam éves törlesztése majdnem tízszeresére emelkedett. Akinek van törlesztőrészlete, nyilván tudja, hogy nem mindegy havi 30.000.-Ft, vagy 250.000.-Ft a részlet. Ki lehet számolni, hogy kb. mi marad élni. Miközben az igények folyton érkeznek mindenhonnan, hogy ki mit akar.”
 • 8. Titanilla 2010. november 09. 18:36
  „Már irtam egyszer: "éhhalálra itélt ez a rend!"”
 • 7. sörpocak 2010. november 09. 18:17
  „Az új kormány hazudik éjjel és nappal. Azt ígérték, hogy hatósági áras lesz a gáz ár és nem emelik. Ehez képest?
  Azt mondták, a nyugdíjkorhatár, azt mondták semmi nem emelkedik, sőt, vissza állítják az előző kormány és a stb. stb.
  Mindenben hazudtak a választóiknak! És még mindíg bíznak bennük, hiszen ugyanazokat a megszorításokat alkalmazzákű majd, mint az mszp tett volna, csak ugye azért nyertek, mert a saját választóikat is átvágták!!!!!!!!!
  Sót!
  Mégnagyobb megszorításokat és hazugságokat adnak az emberek tudatára! És mindezt az elmult kormány számlájára, holott némely intézkedés csak az eu seggét nyalja, semmi szükség rá, mint a magánnyugdíj péztárak szándékos államosítására sem, csakhogy I. Orbán(Orsós) királynak kell a pénz, mert a pártkassza kiürült és fel kell tölteni! Neki nem az orsuzág az első, hanem a saját párt kasszája!
  Hol vannak a szépenszóló ígéretek? Hol az 1millió munkahely, amikor csak az idén, már 20-30 ezer közalkalmazattól szabadulnának és nem tudom, hány tízezer közmunkástól szabadulnak meg a közmunkaprogram elnevezésének és megoldásának apropója miatt! Tehát, 2011 január elselyével hány közmunkaprogramban részt vett lesz munkanélküli, vagy, ha nem lett annyi ideje, hogy a munkaügyi központ adjon neki munkanélküli segélyt, mennyien esnek ki és 0 forinttal fognak vegetálni, vagy éhen halni a pénz hiánya miatt, mert a szentesi önkormányzat nem segít nekik!”
 • 6. online 2010. november 09. 17:47
  „Már vannak ijenek régóta...”
 • 5. N.P. 2010. november 09. 17:40
  „Amennyiben a tulajdonhoz való jog nem lesz állampolgári alapjog gondolom leszünk néhányan, akik a kevéske megtakarításaikkal elindulnak Bécs felé.....”
 • 4. tarkan 2010. november 09. 14:25
  „A Cosa -Nostra az kutyafüle "ezekhez képest::)))!!!”
 • 3. tintasbarns 2010. november 09. 14:24
  „A 98%-os adóba miért nem tartozik bele a képviselők költségtérítései. Miét hagyták ki e tételeket az adózói körből erre adjon választ Lázár János.”
 • 2. tarkan 2010. november 09. 14:18
  „Aj szííí don Corleone::)))!!”
 • 1. sziszka1 2010. november 09. 13:53
  „"újjászervezzék az országot" ez itt a kulcs mondat, de akár így is hangozhatna: újjáosztjuk az országot, azok között, akiknek a pénzén a kettő elvesztett és a megnyert választási kampány folyt! Az, hogy halvány lila gőzük sincs az adott ágazatról, már mellékes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentősen drágulhat a kenyér

A téli hónapokban akár 20-30 százalékkal is többe kerülhet majd egy kiló kenyér. Tovább olvasom