Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A költségvetésről egyeztethetnek a pártok Sólyomnál

Sólyom László köztársasági elnök szerint a kormány és az ellenzék részéről is mutatkozik hajlandóság arra, hogy megegyezzenek a költségvetés hosszú távú szabályozásáról. Sólyom ezért még augusztusban tárgyalásra hívja hivatalába a pártok képviselőit. A Fidesz és az MSZP már jelezte, hogy részt vesz az egyeztetésen.
"Vannak olyan ügyek, amelyekben az ország érdeke megegyezést követel a pártok között. Tudjuk, hogy az óriási államadósság és a költségvetési hiány csökkentése elkerülhetetlen feladat. Most lehetne és kellene a költségvetést alkotmányos keretek közé szorítani. Erre és a szabályok betartását kikényszerítő szerv felállítására most mind kormány-, mind pedig ellenzéki oldalról van hajlandóság" - mondta a Magyar Hírlapnak az államfő.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a kormány nevében a Pénzügyminisztérium (PM) július elején nyilvánosságra hozta a költségvetés szabályainak megújításával kapcsolatos elképzeléseit. Ezt a PM honlapján megismerhetővé tette és az elképzelésekről ötpárti egyeztetés kezdődött.

Az öt párt szakpolitikusai két alkalommal találkoztak, a következő megbeszélés augusztus 30-ára van kitűzve. Az eddigi tárgyalások alapján Veres János szerint jó esély van arra, hogy a költségvetés szabályrendszerének megújítására vonatkozóan a szakpolitikusok megállapodásra jussanak.

Az elképzelések szerint az új szabályozás tartalmazná a költségvetés előkészítésének és elfogadásának új, szigorúbb szabályait, beleértve a költségvetési hivatal felállítását és jogkörének meghatározását is. Másrészt új szabályokat vezetnének be a fejezeti költségvetési korlátok meghatározására.

Cser-Palkovics András elmondta, hogy a Fidesz, ahogy eddig is, a jövőben is tiszteletben tartja a köztársasági elnök gondolatait, kezdeményezéseit, álláspontját.

A Fidesz helyettes szóvivője elmondta: az egyeztetésen a Fidesz az államfő által meghatározott kérdésekben kifejti álláspontját. "Már csak azért is, mert az interjúban is sok olyan kérdés volt, amelyben az elnök véleménye nem áll messze, sőt kifejezetten hasonlít a Fidesz álláspontjára, ilyen például a köztársasági elnök az erős államról, erős országról vallott nézete" - fogalmazott a politikus.

Horn Gábor, a koalíciós koordinációért felelős liberális államtitkár kijelentette, hogy "Fontosnak tartjuk a köztársasági elnök jelenlétét, ugyanakkor azt is látni kell, a kormányzás és a törvényhozás a kormány és a parlament dolga. Tehát itt meg kell találni a helyes irányokat"

Horn Gábor úgy véli, hogy az államfő által a költségvetéssel kapcsolatban felvetett irányok, azok az irányok, amelyeket a kormánykoalíció is képvisel. Egy testület létrehozásában egyetértés van mind a két oldalon - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénytelen volt a tavaly őszi gumilövedék-használat

Ellentmondóak a jogszabályok, de a Fővárosi Főügyészség mostanra tisztázta, hogy törvénytelenül… Tovább olvasom