Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte

Orbán Viktor a budapesti Terror Háza előtt, a Hősök falánál az áldozatok emlékére mécsest gyújtva azt mondta, szeretné, ha a kommunizmus áldozataira való emlékezés beépülne a közéletbe.
A kommunista rendszer áldozataira emlékeztek szombaton országszerte; a rendezvényeken felszólalók az emlékezés fontosságát hangsúlyozták, és azt hangoztatták, soha nem ismétlődhetnek meg a diktatúra szörnyűségei.

19:57 - A kormányfő azt szeretné, ha az emléknap beépülne a közéletbe

A miniszterelnök azt szeretné, ha a kommunizmus áldozataira való emlékezés beépülne a közéletbe; Orbán Viktor szerint ehhez arra van szükség, hogy a fiatalok továbbvigyék az emléknap hagyományait.

A kormányfő erről a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából az m1 szombat esti Híradójában beszélt, amikor a Terror Háza Múzeum előtt mécsest gyújtott a Hősök Falánál az áldozatok emléke előtt.

Orbán Viktor a tiszteletadás után adott nyilatkozatában azt mondta: azért jön el ide minden alkalommal, hogy majd a gyerekei is eljöjjenek. Mint fogalmazott, azt szeretné, ha "ez az emberi gesztus, ez az együttérzés, az empátia beépülne a magyar közéletbe".

Hozzátette: ehhez arra van szükség, hogy a gyerekek folytassák azokat a hagyományokat, amelyeket ők elkezdtek.

17:41 - Hende Csaba: senki nem dönthet rólunk helyettünk

Senki nem dönthet rólunk helyettünk, mert csak a felelősséggel megélt szabadság szülhet rendet - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapján szombaton Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt rendezett megemlékezésen.

Hende Csaba hozzátette: csak a szabadság szülhet együttműködést, az emberi méltóság tiszteletét és jólétet. "Úgy akarjuk, hogy a jövőben ne legyen helye a félelemnek az életünkben" - hangsúlyozta.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a Terror Házánál. Fotó: MTI (galéria)

Schmitt Pál köztársasági elnök a rendezvény után feleségével közösen meggyújtotta az emlékezés mécsesét a Terror Háza falánál.

Orbán Viktor miniszterelnök kora délután gyújtott mécsest a Hősök Falánál.

10:29 - Mécsesgyújtással emlékeznek a kommunizmus áldozataira a Terror Házánál

A fővárosi Terror Háza Múzeumnál kezdődött a kommunizmus áldozatai emléknapjának országos rendezvénysorozata szombat reggel.

A megemlékezők este 6 óráig gyújthatnak mécseseket az Andrássy út 60. szám alatt található, egykor a kommunista erőszakszervezet, az Államvédelmi Hatóság székhelyéül szolgáló épület előtt, a Hősök Falánál.

A múzeumba egész nap ingyenes a belépés. Az érdeklődök napközben rendhagyó tárlatvezetéseken vehetnek részt ismert színészek, mások mellett Laklóth Aladár és Kautzky Armand közreműködésével.

Korábban írtuk:

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezvényeket, megemlékezéseket tartanak ma országszerte. A kormány képviselői mécsesgyújtással hajtanak fejet a baloldali diktatúra üldözöttjeinek emléke előtt a budapesti Terror Háza Múzeumnál.

A Terror Háza Múzeum több programot is szervez; Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár rendhagyó tárlatvezetést tart majd külföldi újságíróknak az intézményben.

Az Andrássy út 60. szám alatt található, egykor a kommunista erőszakszervezet, az Államvédelmi Hatóság székhelyéül szolgáló épület előtt 10-től 18 óráig lehet mécseseket gyújtani. A múzeumba egész nap ingyenes a belépés.

Pécsett egy általános iskola felveszi a kommunizmus idején meghurcolt kisgazda főtitkár, Kovács Béla nevét. Az ünnepségen beszédet mond Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere és Horváth János, a parlament korelnöke.

Az emléknap alkalmából számos más településen is tartanak rendezvényeket, emléküléseket, megemlékezéseket, így például Esztergomban, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron, Kecskeméten, Salgótarjánban és Sopronban is.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Olvasóink írták

 • 7. bánki 2012. február 26. 12:41
  „5. t680822g 2012.02.26. 08:32

  Kéne beszélned a kocsmárossal, vagy a pszichológusoddal !”
 • 6. deszkás 2012. február 26. 12:37
  „Az első miniszterelnöksége alatt nem felejtette el:a nyugdijak mértékét MÉRTÉKTELENÜL megvonni,és ebbe bukott bele. Most is törleszkedik de az idős (amilen hüle) nem felejt. KONTRAPISTA! Aztán kiket szeretnél látni a kötélen?”
 • 5. t680822g 2012. február 26. 08:32
  „A Kádár rendszer 30 évig tartott, ez az új rendszer 21-22 éve. Kádár alatt sokkal jobban éltünk, mint a rendszerváltozás óta bármikor, még 1989-ben is. Engem nem érdekel, hogy az öregék eltettek láb alól sok hzöbörgőt, lényeg, hogy jól éltünk...”
 • 4. kontrapista 2012. február 25. 23:46
  „Orbán Viktor első miniszterelnőksége alatt elmulasztott egy olyan törvény meghozatalát, amellyel minden olyan volt kommunistát bíróság elé állít, aki gaztettet követett mások megnyomorítására. Most több mint egy évtized után ezt a mulasztást valamelyest lehetne pótolni, de a törvény újból késik !!!”
 • 3. t680822g 2012. február 25. 21:29
  „A kommunistáktól kapta ingyen a diplomáját...”
 • 2. újratöltve 2012. február 25. 14:08
  „1. kutyatabak 2012.02.25. 11:32!! Évi 364 napon!”
 • 1. kutyatabak 2012. február 25. 11:32
  „A kapitalizmus áldozatainak emléknapja mikor van? Vagy végleges adatok hiányában ez még nem időszerű?
  (tán csak nem moderálnak ki, hisz demokrácia van:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormánypártok egy közösséget képviselnek

A Fidesz ma alapvetően kereszténydemokrata politikai filozófia alapján áll - mondta a Közigazgatási… Tovább olvasom